Težave bodo rešili s plavajočim pomolom

Koper

Težave nekaterih ribičev, ki imajo po obnovi ribiškega pristanišča v Kopru otežen vstop in izstop s plovil, bodo na občini poskušali rešiti s pontoni ali plavajočim pomolom. Ob tem na občini poudarjajo, da so se za zvišanje obale odločili zaradi poplavne ogroženosti, pri čemer so s projektom obnove seznanili tudi ribiče, ki so z njim soglašali.

Po nedavnem slavnostnem odprtju obnovljenega ribiškega pristanišča v Kopru so nekateri mediji poročali o težavah zlasti manjših ribiških plovil. Da je z dvigom obale pristanišča za dobrega pol metra za nekatere ribiče nastal problem oteženega vstopa in izstopa iz svojih plovil, priznavajo tudi na Mestni občini Koper (MOK).

Upoštevali so pripombe ribičev

Težavo bodo zdaj poskušali rešiti v obojestransko korist s pontoni ali plavajočim pomolom, so za STA zagotovili na občini. Ob tem pa so spomnili, da so investicijo v ribiško pristanišče izvedli skladno s projektom, s katerim so seznanili tudi ribiče, ti pa so s projektom soglašali. Lokalna skupnost je v posameznih fazah tudi upoštevala pripombe ribičev, za zvišanje obale pa so se odločili "predvsem zato, ker smo s tem rešili ogroženost mestnega jedra od številnih poplav, ki jih povzroči plimovanje".

Zasnova rekonstrukcije pristanišča na način, da bo objekt prenesel najneugodnejše vplive z morske strani in zagotavljal poplavno varnost objekta v primeru ekstremnega plimovanja, pa je bil tudi pogoj, ki ga je zahtevalo ministrstvo za okolje in prostor, so še poudarili na MOK.

Za 3,63 milijona evrov vredno investicijo so sicer uspeli pridobiti okoli dva milijona evrov nepovratnih sredstev iz naslova evropskega ribiškega sklada, razliko pa je prispevala občina. Naložba po njihovih besedah zagotavlja predvsem boljšo poplavno varnost in nemoteno opravljanje ribiške dejavnosti, dela pa so zajemala tudi tlakovanje celotne površine in ureditev ribiških prostorov v neposredni bližini, tik ob pomolu pa je bila postavljena še vsa potrebno oprema za ribiče.

Deli novico:

BOBO |  07 .01. 2014 ob  21: 13
Ma ke mone! Od vedno so bili pomoli parkirišča za delovna plovila. Če pogledate stare slike vseh obalnih in tudi Italijanskih mandračev , boste videli , da so namenjena samo ribičem in ostalim delovnim plovilom. Včasih ni bilo jahturin in čolnov za se vozit na plažo . To se je razpaslo po letu 50 , pri nas pa še dosti dosti kasneje. Če bi poznali zgodovino , bi videli , da so se ribe prodajale vedno na pomolih , v Kopru pa tudi v taverni , ki je bila ribarnica. Pozabili ste kaj je bil Koper nekoč. Včasih si zaželim , da bi se zavrtel čas nazaj , ko je bil Mandrač popolnoma neuporaben , poln smeti in čolničev za privatni ulov ali pa trnkarjenje. Če Bavčar nebi zajebal , bi imeli elitne priveze. Ne , tukaj je treba drkat Popsija . Ma kaj mislite , da zraste vse to v njegovi glavi. Za takšna razmišljanja so zadolženi drugi. Kdor pa dela , dela tudi napake in minili so časi , ko so se uradniki držali stran , ko je veljal slogan , manj narediš , manj odgovarjaš .
Danes imamo koperčani klovna , ki ga najraje okurcavamo. Župana seveda. Sedaj se tu obešate na neke kritike , ki jih posamezniki in večni nezadovoljneži non stop serejo okoli. Ma kaj so oni sami naredili za skupnost? Ma prav nič . Bentit zna vsak.
Če pogledam pomol v Piranu , je dosti večja žalost. Vsak jugo povzroči plimo in pomol je pod vodo . Popovič je res aroganten , ampak naredil je marsikaj , kar lepo vzgojeni župan prej ni nikoli nardil. Vedno se je govorilo , da ni denarja. Sedaj pa vsi o zadolženosti. Ma če hočete imeti športne objekte in mladino , ki jih uporablja , boste nekaj morali za to prispevati. Danes , ko tečem skozi Bonifiko , je ogromno tekaških stez , objektov in predvsem ljudi , ki jih z veseljem uporabljajo. Tudi pomol ima ribiče , ki svojo ribo zjutraj prodajajo ali na barkah ali pa drugače , samo rit je treba dvigniti in dobiš vse. Enako je na pomolu v Izoli in Piranu . Res pa je , da ne prodajajo vsi ampak samo nekateri.
Jaz sem vesel , da se Koper razvija . V zadnjem desetletju še največ. To priznavajo tudi najbolj goreči politiki , ki se s Popovičem dajejo. Ampak , takšna je današnja politika , ko non stop pizdimo , čez vse vprek. Problem je samo v temu , da vedno pihamo v napačen rog , zato pa smo tam kjer smo , in bolje , da nič nimamo , ker če bi imeli , bi itak bilo vse kar imamo narobe. Prav nam je. .
car |  07 .01. 2014 ob  20: 59
-1
kalamari-odlični, popetova luknjica-hemoroidi-odlično, Berto-mona naprej !
car |  07 .01. 2014 ob  08: 54
je dobil zastonj porcijo kalamarov in eno rundo lizanja ritne luknjice Borisa popoviča.
Toni ma ke Mona |  07 .01. 2014 ob  03: 50
Ta pomol je bil dolga leta eden lepših pomolov. Ko pa so si ribiči prisvojili ta pomol, je ratal en velik svinjak, skladišče škavac, stare odpadne šare in podobno. Z novo ureditvijo sem naivno mislil, da se bo stanje izboljšalo. Tako kot so sedaj začeli odlagati raznovrstno šaro, bo stanje čez par mesecev isto kot prej.
Ne vem kako lahko v ostali Istri, kjer je bistveno več ribičev v mandračih Hrvati lahko vzdržujejo čistočo, ni videti nobene šare, pri nas pa to ni možno.
Pa pozdravte mi ribiče.
Pa še to, ob kateri uri zjutraj lahko pridem kupit svežo ulovljeno ribo na ribiški pomol?
car |  06 .01. 2014 ob  21: 10
Berto, ribiči so rekli tudi, da si ti mona samo to pa res nihče ne upošteva.
fešta |  06 .01. 2014 ob  19: 50
na plavajočem pomolu bo še lepša!!!!!
Ma kaj čejo? |  06 .01. 2014 ob  19: 18
Ma kaj čejo ti čapapeši?Imajo vse zastojn in še to jim ni dobro.Po čem so ribe,ki jih prodajajo bi si lahko kupili večje in boljše barke,a ne da hodijo na morje z unimi karanpanami.Ma kdo je tista mona,ki jim da plovno dovoljenje?Pobrali so eu sredstva ,dobili vse bonitete od države,(ki jih nima noben kmet v Sloveniji),ne plačajo priveza...Ma kaj čejo?
Ma kaj čejo? |  06 .01. 2014 ob  19: 15
-2
Ma kaj čejo ti čapapeši?Imajo vse zastojn in še to jim ni dobro.Po čem so ribe,ki jih prodajajo bi si lahko kupili večje in boljše barke,a ne da hodijo na morje z unimi karanpanami.Ma kdo je tista mona,ki jim da plovno dovoljenje?Pobrali so EU sredstva ,dobili vse bonitete od države,ki jih nima noen kmet v Sloveniji,ne plačajo priveza...Ma kaj čejo?
A JÈ TO |  06 .01. 2014 ob  18: 52
Nova epizoda
Berto |  06 .01. 2014 ob  18: 35
Ribiči so rekli, da je visok pomol štroncada, ribiči so rekli, da so une tri mize brez vode, elektrike in nadstreška bala, ribiči so rekli, da so une kašete za mreža monada. res so jih upoštevali.
Rewind |  06 .01. 2014 ob  18: 04
Bojo lahko šenbot hitavali rikete :-)
Franc Jožef |  06 .01. 2014 ob  16: 40
4milioni ben spenti.:)