TEŽAVE Z MAMILI NA OŠ LUCIJA? Med poukom učencu postalo tako slabo, da je 'padel skupaj'

Piran

Nemalo vznemirjenja je pred dnevi na OŠ Lucija povzročil dogodek v enem od višjih razredov. Fantu naj bi postalo tako hudo slabo, da je zlezel skupaj in so morali na kraju posredovati reševalci nujne medicinske pomoči, ki so ga prepeljali v izolsko bolnišnico. V javnosti je završalo in vse bolj glasne so postale govorice, da so na lucijski osnovni šoli mamila med nekaterimi učenci višjih razredov velik problem.

Ker gre za resno zadevo, predvsem pa za izredno občutljivo področje, saj gre za osnovnošolske otroke, smo se najprej obrnili na ravnateljico OŠ Lucija Tanjo Vencelj. Čeprav smo ji novinarska vprašanja v zadnjih dneh posredovali že dvakrat, se nanje še ni odzvala. Obrnili smo se tudi na koprsko policijsko upravo (PU Koper), kjer so potrdili, da so prijavo o dogodku prejeli.

Učenec naj bi zaradi hude slabosti zlezel skupaj pred prvomajskimi prazniki. Podatek, ali je dejansko imel težave zaradi mamil, je seveda zaupen in do njega uradno ni mogoče priti. A kot smo neuradno izvedeli, naj bi mu postalo slabo zaradi tobaka.

Med precej priljubljenimi in zelo motečimi dejavnostmi med lucijskimi šolarji naj bi bilo po navedbah naših sogovornikov prav vejpanje. Med odraslimi povsem legalna zadeva, ki pa zagotovo povzroča skrbi tudi med starši učencev nižjih razredov, ki si starejše vrstnike pogosto jemljejo kot vzor.

Zadnja leta je vejpanje oziroma vdihavanje močnega odmerka nikotina iz elektronske cigarete moda, pred katero svari Svetovna zdravstvena organizacija, saj že jemlje davek med najstniškimi uporabniki in poleg težav z zdravjem povzroča tudi hudo odvisnost.

Nekatere starše, ki imajo otroke na OŠ Lucija, skrbi predvsem to, da se težave na šoli "pometajo pod preprogo" in da vodstvo šole ne stori dovolj za njihovo reševanje. Tovrstno vedenje, kot je omamljanje, nasilje in uporništvo, je otrokov klic na pomoč. In če je šola nezmožna ustrezno pomagati takšnim otrokom, bi morala vsaj zaščititi preostale otroke, da ne postanejo po nepotrebnem žrtve, so prepričani nekateri. Kot dodajajo, je dejstvo, da je običajno problematična le majhna skupina ljudi, ki pa svoje osebne težave nato širi z iskanjem pozornosti na celotno svojo okolico in šola vsekakor je takšen prostor.

Kaj se je zgodilo kritičnega dne pred prvomajskimi prazniki in ali imajo res težave zaradi uživanja mamil med šolarji, smo – kot rečeno – že pred dnevi povprašali lucijsko ravnateljico Vencljevo, ki pa se na našo elektronsko pošto do danes še ni odzvala. Njene odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
forešter4 |  11 .05. 2022 ob  09: 26
problem je ki v te vejpe tlačijo vse živo, še najmanj nikotina
 |  10 .05. 2022 ob  23: 36
Bogi fant, se mi smili. Upam edino, da se je toliko prestrašil da ne bo nikoli več taknil mamila ali vsaj da bo pazill kaj dela. Seveda, to so prve izkušnje ko bi vsi bili frajeri in bi poskusili tudi strup za miši, samo da so kao" frajeri". Se dobro da se je končalo brez hujših posledic.Nii za obsojati. Se zgodi. Problem je drugje. Postali smo problematična družba, zato potrebujemo veliko več terapevtov in ozaveščanja. V bistvu bi morala šola posredovati zelo strokovno, tako z otroki ki ne vedo kaj je vzgoja, in povzroçajo preglavice, kot z starši vseh otrok. Moralo bi postati obvezno ozaveščanje in pomoc za vse starše v obliki raznih simpoziiji na šolah, ampak ne enkrat na leto formalno ampak vsaka 2 meseca predavanja , in delavnica. Strokovnjaki bi morali voditi delavnice , tako da starši se bi učili prepoznavanja sprememb pri svojih otrocih, katere napake naj starši nebi. delali itd. Seveda, potrebno bi bilo nameniti dosti veç denarja za take zadeve in zaposliti več šolskih psihologov, ampak takih ki radi delajo z otroki in znajo konkretno delati z problematičnimi otroki. Bo manj denarja za kakšne druge stvari, ampak mislim da je ura , da se tudi v šolstvu nekaj premakne. Res je da starši vzgajajo, ampak šola lahko nudi dodatno strokovno pomoč.Starši včasih ne vedo kako pravilno ukrepati, ali preprosto ne vidijo.
vseved |  10 .05. 2022 ob  20: 04
@stric , škoda da si obseden z ˝ići˝. Mislim da je dosti več tistih ki jih ti imaš za pravoverne .
Stric iz ozadja |  10 .05. 2022 ob  19: 10
-15
Otroki so slika njihovih staršev oziroma kakršni starši, taki otroki. Zagotovo cela družina zadetkov. Predvidevam, da tudi na "ić", ker je kriminal njihova edina možnost uveljavitve v naši družbi. Mulca v prevzgojn i dom za nekaj časa, starše pa na družinsko izobraževanje. OBVEZNO!! Šola? Itak, da nima nič s tem. To pač ni njihova naloga, da se ukvarjajo z vzgojo otrok (za to so starši namreč). Problem je edino, če je to mulc počel na območju šole.