TEŽAVE PRI DRUGEM TIRU: "Kot da so to neki otoki v Pacifiku, ki se enkrat na leto obiščejo z ladjami"

Koper

Težave pri izvajanju največjega infrastrukturnega projekta v državi se po oceni projektnega sveta za civilni nadzor nad gradnjo drugega tira ne rešujejo. V zadnjem poročilu ponovno izpostavljajo predvsem vprašanje dvotirnosti, člani sveta pa opozarjajo tudi na slabo sodelovanje med državnimi institucijami. Želijo si srečanja z vlado.

Država oz. vlada se po besedah predsednika projektnega sveta Jadrana Bajca premalo aktivno ukvarjata s temeljnim vprašanjem dvotirnosti nove železniške povezave med Divačo in Koprom. Spomnil je, da je sklep o dvotirnosti sprejela še vlada Mira Cerarja, od tedaj pa je minilo že pet let.

"Še vedno nimamo dopolnitve lokacijskega načrta, iz katerega bi bilo sploh možno in pametno hkrati izvajati tiste dele investicije, ki se nanašajo na dvotirnost," je dejal.

Prav tako so izpostavili terminski plan gradnje. "Mi tudi s terenskimi ogledi ugotavljamo, da dela v tej začetni fazi ne tečejo skladno s terminskim planom. Ali to pomeni tudi že končno zamudo pri izvedbi projekta, je težko reči, ker naj bi se izvajal še najmanj pet let in se da kakšno zamudo tudi nadoknaditi," je pojasnil.

Član projektnega sveta Damir Josipovič je ob predstavitvi petega poročila, ki se nanaša na obdobje od lanskega januarja do konca letošnjega februarja, izpostavil, da se težav pri gradnji ne rešuje. "To je temeljna značilnost naših opažanj," je poudaril in tudi sam izpostavil dvotirnost. "Nesprejemljivo se nam zdi, da se na tem dela praktično pet let, odkar je bil sprejet sklep na ravni vladi," se je strinjal. Josipovič je na novinarski konferenci izpostavil tudi neusklajenost med posameznimi "podsistemi" pri izvajanju projekta.

"Ne opažamo pravega sodelovanja med ministrstvi, kot da so to neki otoki v Pacifiku, ki se enkrat na leto obiščejo z ladjami," je ponazoril. Večino točk, ki so jih obravnavali v poročilu, so po Josipovičevih besedah ocenili negativno, pozitivno oceno so podelili le projektnemu podjetju 2TDK, ki po oceni sveta zadovoljivo vodi investicijo. "Nima pa povsem enakovredno ob svoji strani državnih organov oz. drugih institucij, ki bi to morale podpirati," je dejal.

Tudi član projektnega sveta Emil Milan Pintar je opozoril, da je bil sklep o dvotirnosti sprejet pred leti, ministrstvo za infrastrukturo pa se še vedno obnaša, kot da je proga enotirna "in investicijskemu podjetju ne omogoča, da bi vsaj tam, kjer je to nujno potrebno, gradil stvari za dvotirnost". "Nekatere stvari bo treba z mnogo večjimi stroški in problemi graditi pozneje, kar je nesmiselno," je dejal.

Pintar je bil kritičen tudi do investicijskega programa, ki je po njegovih besedah tudi po lanski posodobitvi neustrezen. "Ta investicijski program ne predstavlja solidne strokovne osnove za načrtno gradnjo tega projekta," je menil in dodal, da se zaradi tega dogaja improvizacija tako na gradbenem kot finančnem področju"Kadar se pojavi improvizacija, začnejo gradnjo voditi izvajalci. Mi smo točno v tej fazi, ko se je projekt premaknil iz načrtne v improvizirano gradnjo in so vodilno vlogo pri sprejemanju odločitev sprejeli gradbinci," je dejal.

Civilni nadzornik vladi predlagajo srečanje, na katerem bi ji poročilo predstavili iz prve roke.

Glede očitkov poročila, da bi morala 2TDK in ministrstvo za infrastrukturo vladi in javnosti posredovati "kompleksno in verodostojno informacijo" o reševanju vprašanja dvotirnosti, so v 2TDK opozorili, da družba ni odgovorna za podajanje informacij o dvotirnosti, saj za to nima pristojnosti.

"Ko bodo zakonske podlage za dvotirnost sprejete, bo 2TDK začela izvajati postopke za polno dvotirnost," so pojasnili v odzivnem poročilu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
olor |  25 .03. 2022 ob  09: 29
Vrtovec je satelit Janše, zato je najbolje da kontaktirate njega. Sicer je pa že ko še ni bil v vladi navijal za dvotirno železnico.
kokodek |  24 .03. 2022 ob  07: 30
vprašanje za Vrtovca in NSI, ko se bodo šopirili na predvolilnem shodu
Istriano |  23 .03. 2022 ob  16: 26
-1
Kaj nam ni Bajec po zadnjih občinskih volitvah obljubil, da bo skrbno pregledal vse Popovičevo poslovanje? In kje so zdaj rezultati? Koliko ste za pregledovanje zapravili za odvetnike in druge izvedence?
vseved |  23 .03. 2022 ob  16: 21
Kaj dela Hevka? Nabira kilograme?
Pesceserra |  23 .03. 2022 ob  16: 20
Na drugem tiru se krade že 10 let in vse se bo peljalo tako da se bo kradlo še dve desetletji......
Istriano |  23 .03. 2022 ob  16: 08
Če bi bili Bajčevi na oblasti se gradnja sploh ne bi začela, če pa bi se bi bilo isto kot s TEŠ 6.