TEŽAVE NA GRADBIŠČU PODZEMNE GARAŽNE HIŠE: Zaradi okvare na črpališču prišlo do vdora fekalij

Koper

V nedeljo je v kletne prostore bloka na koprskem Muzejskem trgu ob gradbišču podzemne garažne hiše znova vdrla mešanica meteornih in kanalizacijskih voda. Na občini pojasnjujejo, da je vzrok težav v poškodbi glavne kanalizacijske cevi, ki ni bila vrisana v zemljiški kataster, do ponovnega vdora fekalnih voda pa je prišlo zaradi okvare na črpališču.

Ob nedeljskem vdoru meteornih in kanalizacijskih voda je dežurna služba Marjetice Koper prečrpala 14 kubičnih metrov odplak, so poročale Primorske novice. Časnik je ob tem spomnil, da se je takšno izlitje zgodilo že pred tremi tedni. Na Mestni občini Koper so pojasnili, da je vzrok težav v nedavni poškodbi glavne kanalizacijske cevi, ki ni bila vrisana v zemljiški kataster in so jo izvajalci del zadeli s pilotom za zavarovanje gradbene jame. Takrat je prišlo do nepričakovanega vdora fekalnih voda v kletne prostore bližnjega objekta, kar je izvajalec del uspešno saniral, obenem pa se je obvezal zgraditi nadomestni kanalizacijski vod.

Odvajanje fekalnih voda je izvajalec za čas do izgradnje nadomestnega voda uredil z vzpostavitvijo črpališča, črpanje je izvajalo komunalno podjetje Marjetica Koper. Po navedbah občine gre za začasno rešitev, ki je bila v tej fazi gradnje edina možna: "Žal je med prazniki, predvsem zaradi neugodnega vremena, prišlo do okvare na črpališču, kar je povzročilo dvig fekalnih voda in njihov ponovni vdor v kletne prostore objekta." Kot so še navedli, je izvajalec del nemudoma pristopil k odpravi nastalih težav in bo v najkrajšem možnem času izvedel bolj kakovostno rešitev. Zaščita gradbene jame je zdaj namreč v fazi, ko je možno izvesti boljšo rešitev, ki predvideva neposredno priključitev črpališča na obstoječi cevovod in odvajanje fekalnih voda brez uhajanj.

Ta rešitev bo za stanovalce in druge uporabnike objektov v neposredni bližini bolj varna, še zagotavljajo na občini. Sicer pa priznavajo, da se na gradbišču podzemne garažne hiše soočajo tudi s težavo zagotovitve ustrezne moči elektrike, saj nenehno prihaja do izpadov. S predstavniki Elektra Primorska se trenutno usklajujejo in iščejo ustrezno rešitev, ki bo omogočila dovolj električne energije tako za potrebe gradbišča kot okoliških objektov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija