TESTIRALI ŠKORNJE NAŠE VOJSKE: Do napak je prišlo na 18 parih, sicer pa presegajo zahteve standardov (VIDEO)

Slovenija

Testiranja vojaških škornjev, ki jih uporablja Slovenska vojska (SV), so pokazala, da so ti skladni z zahtevanimi karakteristikami oziroma jih presegajo, je v izjavi za medije po predstavitvi razvoja oblačilnega sistema in obutve SV povedal direktor direktorata za logistiko na obrambnem ministrstvu Željko Kralj. SV sicer načrtuje nakup nove opreme.

Testiranja so na ministrstvu za obrambo naročili po težavah, ki so jih imeli nekateri vojaki na lanski Natovi vaji na Norveškem. Kot je povedal Kralj, so testirali tako zimske kot poletne vojaške škornje, proizvedene in dobavljene v letih 2015, 2016 in 2017, teste pa so opravili na Institutu Jožef Stefan in Tehnološkem centru Ircuo Žiri. "Preverjali so skladnost s tehničnimi karakteristikami, navedenimi v dveh standardih ISO, in v vseh primerih ugotovili, da karakteristike škornjev presegajo zahteve standardov ISO in tudi zahteve iz naših razpisov ali jih celo nekoliko presegajo," je dejal Kralj.

Po njegovih besedah je od okoli 10.000 škornjev, kolikor jih imajo v SV, do napak prišlo na 18 parih (na osmih od tistih, uporabljenih na Norveškem, in 10 parih, uporabljenih na drugih dogodkih), za kar so pri proizvajalcu Alpina že uveljavljali garancijo. Ali bo ta priznana ali ne, bo znano v prihodnjih dneh. Število napak na škornjih je sicer po besedah Kralja v okviru dovoljenih in sprejemljivih odstopanj.

Ker so škornje reklamirali, so torej mnenja, da je do napake prišlo pri proizvajalcu, ne izključuje pa niti možnosti, da je bilo krivo nepravilno vzdrževanje: "Tudi iz svojih izkušenj lahko potrdim, da težko vedno v celoti sledim navodilom, ki jih dobim skupaj s proizvodom," je dejal Kralj.

V kratkem bo objavljen razpis za nove bojne uniforme in škornje

Minister za obrambo Karl Erjavec pa je danes napovedal, da bo v kratkem objavljen razpis za nove bojne uniforme in škornje za vse pripadnike SV. Pri tem bodo tudi na podlagi testov, ki jih izvajajo v okviru razvoja oblačilnega sistema in obutve za SV, zahteve takšne, da bo oprema še bolj vzdržljiva. Zanjo bodo namenili okoli 11 milijonov evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija