Terra Madre dan tudi v Sloveniji

Kulinarika

10. decembra po celem svetu obeležujejo Terra madre day  Dan matere Zemlje. To je dan, ko se člani svetovnega združenja Slow food zberejo na manjših ali večjih dogodkih. Ti temeljijo na poudarjanju pomembnosti uporabe lokalnih in sezonskih sestavin, kupljenih pri lokalnih proizvajalcih ali pridelanih doma. S tem spodbujajo kvalitetno delo okoliških kmetov in hkrati uživajo v polnih okusih, ki jih njihovi proizvodi ponujajo.

Načini praznovanja tega dne so lahko različni. Po celem svetu je bilo letos organiziranih več kot 850 različnih prireditev. Medtem ko so nekje gradili nove vrtove, so drugje kuhali žganje, organizirali izlete in okušali nove okuse. Nekateri so uživali ob vinu, drugi samo ob hrani, nekateri so si izmenjali semena kakšne stare vrste zelenjave, spet tretji so se učili obrezovati sadna drevesa. Tak je pač Terra Madre Day.

Po zaslugi mladih članov združenja Slow food Primorska se je tudi letos Slovenija vpisala na svetovni zemljevid častilcev matere zemlje. Na Manžanu, vasici koprskega podeželja, so se zbrali na Domačiji Butul, kjer so vsi skupaj pripravljali in seveda tudi uživali ob hrani, sestavljeni zgolj iz sestavin, ki jih lahko v tem obdobju leta najdejo v bližnji okolici. Skuti iz kmetije v Potoku, kjer je pred leti prišel na svet prvi boškarin, so dodali okoliške divje trave in tako pripravili odličen namaz. Kruh so zamesili iz pirine moke, s sušenimi paradižniki in z vinskim kamnom, skuhali so frmentonovo mineštro, jančka s kmetije Višnjevec so pripravili v refoškovi omaki, z domačimi ravioli, nadevanimi z zeljem in mandlji. Za sladico pa so pripravili kakije s skutinimi žličniki in limoninim timjanom.

Vse skupaj so pripravili in proti večeru družno pojedli. Ob jedeh niso manjkala niti vina lokalnih vinarjev. "Predvsem smo zadovoljni, da je bilo na dogodku veliko mladih, saj bo le tako mogoče zdravo in pravo filozofijo Slow Fooda prenašati dalje. Osnovna filozofija te mednarodne organizacije je v Sloveniji še prevečkrat napačno predstavljena. Bistvo je v tem, da je med proizvajalcem in porabnikom čim krajša pot in da se deluje predvsem v sodelovanju in dobrobit lokalnim proizvajalcem," sta po uspelem dogodku zadovoljna pojasnjevala organizatorja dogodka Črt Butul in Klara Novoselc.

S takšnimi dogodki ter osveščanjem mladih o pomembnosti lokalne, zdrave in sezonske hrane bodo nadaljevali tudi v bodoče.

Več iz rubrike Kulinarika:

Pojeduh v izolski gostilnici Gušt

Italijansko mesto Obami ob izvolitvi podarja beli tartuf

V Italiji pripravljajo manifest za popolno pico

Deli novico: