TERAN OSTAJA NA HRVAŠKIH ETIKETAH: Slovenija se na odločitev sodišča ne bo pritožila

Slovenija

Slovenija se ne bo pritožila na odločitev Splošnega sodišča EU, da zavrne njeno tožbo glede terana, so za STA pojasnili na državnem odvetništvu. Tako so se odločili po preučitvi septembrske sodbe sodišča EU. Rok za pritožbo se sicer izteče v četrtek, nato bo postala odločitev sodišča pravnomočna.

Državno odvetništvo je na vprašanje o razlogih za to, da se Slovenija ne bo pritožila, navedlo, da so za pojasnila o tem pristojni na ministrstvu za kmetijstvo. Kmetijski minister Jože Podgoršek je na virtualni novinarski konferenci ob robu zasedanja kmetijskih ministrov EU sicer danes dejal, da se ministrstvo ukvarja z vprašanjem, kako pomagati sektorju terana, pri čemer je možnosti več, tudi več let stara pobuda, ki vključuje sodelovanje z italijansko stranjo. Iščejo načine, kako dodatno pomagati pri promociji in prodaji terana, sama pritožba ni tako vitalnega pomena, je dejal.

Pri presoji, ali se pritožiti na odločitev sodišča EU, so po njegovih besedah iskali odgovor na tri ključna vprašanja: kolikšna je verjetnost uspeha pritožbe, kaj s tem pridobijo Slovenija in slovenski vinarji ter s katerimi ukrepi še lahko pomagajo teranu.

Odzivi na odločitev državnega odvetništva so različni. V konzorciju kraških pridelovalcev terana jo po besedah njegovega predsednika Borisa Lisjaka podpirajo. Da je takšna poteza najbolj smiselna, so sklenili že kmalu po septembrski odločitvi sodišča, je povedal.

"Kljub vsemu smo namreč dosegli svoje: zaščitili smo blagovno znamko terana, tako da nobeno drugo vino ne more priti na slovenski trg kot vino, pridelano na Krasu iz trte sorte refošk," je poudaril.

Prepričan je, da zavrnitve tožbe na Sodišču EU Slovenija ne bi smela obravnavati kot neuspeh. "Teran je namreč zaščiten, ostalo pa je politična odločitev. Če bi velike vinske dežele, kot so Francija, Italija ali Španija, zaščitile svoje vino, kot smo mi teran, sem prepričan, da si nihče ne bi upal oporekati," je dejal.

Drugačnega mnenja je profesorica na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Tatjana Košmerl, ki je pričakovala pritožbo na odločitev sodišča. Evropska komisija ima dvojna merila, zato bi morala Slovenija vztrajati pri svojem, je dejala.

Dejan Židan, ki je v času vložitve tožbe vodil kmetijsko ministrstvo, pa je dejal, da je za odločitev državnega odvetništva izvedel od STA. Prav tako ne pozna strokovnih osnov za takšno odločitev. "Dejstvo je, da smo tožbo proti Evropski komisiji vložili zato, ker je bilo tudi strokovno stališče takšno, da imamo možnosti za zmago," je še dejal Židan, sedaj poslanec SD.

Splošno sodišče EU je 9. septembra v Luksemburgu zavrnilo tožbo Slovenije za razglasitev ničnosti delegirane uredbe, v skladu s katero je ime teran pod določenimi pogoji lahko navedeno kot sorta vinske trte na etiketi hrvaških vin. Sodišče je tako potrdilo izjemo za Hrvaško, na samo zaščito slovenskega terana v EU pa sodba ne vpliva. Na sodbe Splošnega sodišča EU je mogoča pritožba na Sodišče EU.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  17 .11. 2020 ob  20: 33
Sramota, da se Slovenci ne pritožijo ..tako so dokazali ,da so prodane p..čke... Hrvati .če bi lahko ,bi nam vse vzeli še teh (" 2 deci") morja ,ki ga imamo kot da nimajo dovolj svojega ..ne bi se čudila ...tudi merkator je njihov in še marsikaj....mah vse naj nas razprodajo,uničijo,zaplenijo,ker se ne znamo potegnit zase za svoj narod..itd...
Istriano |  17 .11. 2020 ob  08: 48
Hrvati nas lahko v zunanji politiki in mednarodnem pravu peljejo s...t kadar hočejo. Komaj so vstopili v EU in nas vrtijo kot hočejo.
MARIO |  16 .11. 2020 ob  21: 55
-1
Istrijani pravijo da je kraški teran dober za dezinfekcio minđe po večkratni uporabi...