TEH IZDELKOV KMALU NE BO VEČ MOČ KUPITI: Dolga leta so bili nepogrešljiv del vsakega piknika ali zabave

Slovenija

Vlada je na četrtkovi dopisni seji izdala uredbo o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov. Prepovedani bodo pribor - vilice, noži, žlice in palčke - ter krožniki, slamice in vatirane palčke, razen če gre za medicinske pripomočke, so po seji sporočili iz vlade.

Prepovedane so tudi plastične mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov, vključno z mehanizmi takih palčk, razen balonov za industrijsko ali drugo poklicno rabo in uporabo, ki se ne delijo potrošnikom. Prepoved velja še za posode za živila, vsebnike za pijačo in lončke za pijačo iz ekspandiranega polistirena ter proizvode iz oksorazgradljive plastike, navaja vladni urad za komuniciranje.

Uredba predpisuje tudi zahteve za označevanje nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo in njihovo embalažo. Označeni morajo biti higienski vložki, tamponi in aplikatorji tamponov, vlažilni robčki za osebno nego in gospodinjsko uporabo, tobačni izdelki s filtri in filtri, ki se tržijo za uporabo v kombinaciji s tobačnimi izdelki, ter lončki za pijačo.

Potrošniki bodo morali biti tako obveščeni o ustreznih možnostih za ravnanje z odpadki iz proizvoda ali načinih odstranjevanja odpadkov, ki se jim je treba pri določenem proizvodu izogibati, v skladu s hierarhijo ravnanja z odpadki. Prav tako bodo obveščeni o prisotnosti plastike v proizvodu in posledičnem negativnem vplivu smetenja ali drugih neustreznih načinov odstranjevanja odpadnega proizvoda na okolje.

Pravila označevanja z oznakami sicer določa izvedbena uredba Evropske komisije. V njej je za enoletno prehodno obdobje določeno, da se navedeni proizvodi lahko označujejo z nalepkami. Nadzor nad izvajanjem uredbe bo opravljal Tržni inšpektorat RS.

Prepoved določenih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo zahteva evropska uredba o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje. Rok za njen prenos v nacionalni pravni red je potekel 3. julija. Ker komisija zamuja s sprejemom določenih izvedbenih aktov in smernic za izvajanje direktive, se je ministrstvo za okolje in prostor odločilo z uredbo nasloviti le del področja in urediti le vprašanje določenih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  20 .08. 2021 ob  21: 13
Bravo, koncno!!
Piero Panin |  20 .08. 2021 ob  11: 39
-5
Ma ta je dobra,kaj bos zdej jedu cevape dirito iz rostilja?!
Protest...
Prognostik |  20 .08. 2021 ob  11: 23
Kondomi?