TEGA NISTE VEDELI: Iz česa so izdelane zobne prevleke in vsadki?

Zdravje

Zdravi zobje so veliko bogastvo, a tudi ko pride do težav, zobozdravniki in zobni tehniki poskrbijo, da so naši nasmehi bleščeči. Stomatologija in zobna protetika sta od časov 'črnih' plomb napravili ogromne korake in danes skoraj ne ločimo več, če ima kdo svoje zobe ali keramične prevleke in implantate. O tem, kakšni materiali se uporabljajo v sodobnih ordinacijah, smo se pogovarjali z lastnikom zobne klinike Abbazia Dental iz Opatije Hrvojem Manolo, vrhunskim zobnim tehnikom z več kot 20-letnimi izkušnjami.

Hrvoje Manola, vrhunski strokovnjak zobne protetike in estetike, ki se v svoji kliniki v sodelovanju s stomatologinjo posveti vsakemu pacientu.

Večina ljudi bi znala povedati, da ima 'keramične zobe', a zobje, ki jih v sodelovanju z zobozdravniki oblikujejo zobni tehniki, niso le to. Keramika je le vrhnji sloj, ki ga namestijo bodisi na pacientov zbrušen zob, če je ta dovolj zdrav, bodisi na nadgradnjo implantata, ki je vsajen v čeljustno kost.

Metal, cirkonijev oksid ali steklo-keramika?

Kot podlago (slika spodaj) za keramične prevleke v večini zobotehničnih laboratorijev na našem območju uporabljajo metal, cirkonijev oksid ter steklo-keramiko. Prvi je najbolj pogost in tudi najcenejši, a po besedah Manole neestetski, saj zob zaradi neprosojnosti metala izgleda temen.

Za običajno uporabo se v zobni protetiki, v 90 odstotkih zobnih ordinacij, uporabljajo neplemeniti metali, ki so cenovno dostopnejši.

Abbazia Dental info: +385 (0) 98 675 084 ali info@abbaziadental.com

Med najmodernejše materiale, ki jih uporabljajo tudi v letalski in vesoljski industriji, sodi cirkonijev oksid. Ta v nekaterih ordinacijah, tudi v Abazzii Dental, nadomešča metal. Za njegovo uporabo so potrebne drage aparature, cene protetičnih izdelkov, ki vsebujejo cirkonijev oksid pa so zato približno dvakrat dražje od metalnih.

Hrvoje Manola kot podlago uporablja še steklo-keramiko, ki je tako kot cirkonijev oksid prozorna in "veliko bolj estetska".

Zobna klinika Abbazia Dental že dobro leto deluje v Pobrih nad Opatijo.

Delo zobnega tehnika ključno, da se keramične prevleke in vsadki zlijejo z okolico

V kombinaciji s keramiko zobni tehniki nato oblikujejo vrhnji sloj zoba, ki ga zobozdravnik namesti kot prevleko na naš še dovolj zdrav in zbrušen zob, iz omenjenih materialov lahko oblikujejo mostiček ali pa implantat, ki v celoti nadomesti uničeni zob.

Vrhunski zobni tehniki keramične prevleke zob oblikujejo tako, da se tudi po barvi skladajo z ostalimi zobmi v naših ustih. Manola za dosego takega učinka uporablja 10 različnih vrst keramik, ki jih ustrezno pomeša, da dobi prave odtenke 'keramičnih zob'.

Vrhunske naprave, s katerimi dela Hrvoje Manola

Poleg keramike v sodobnih zobotehničnih laboratorijih, kakršen sodi pod okrilje klinike Abbazia Dental, uporabljajo tudi t. i.  hibridno keramiko ali kompozitne materiale, ki jih, tudi zaradi elastičnosti, uporabljajo na primer pri posameznih implantatih. 

Deli novico: