TEDEN MOŽGANOV V KOPRU: Kakšno vlogo ima telo pri procesih, za katere bi na prvi pogled rekli, da so zgolj psihološki?

Koper

Vsak izmed nas je edinstven preplet telesnih in miselnih procesov. Brez telesa nas ni, pa vendar se včasih počutimo, da smo vanj ujeti. Kakšno vlogo ima telo pri procesih, za katere bi na prvi pogled rekli, da so zgolj psihološki? Kako človekova duševnost vpliva na občutke utelešenosti? O teh in še o mnogih drugih vprašanjih bodo skupaj s strokovnjaki z različnih področij razmišljali na letošnjem Tednu možganov - Utelešeni.

Teden možganov je mednarodna akcija, ki se vsako leto odvija tretji teden v marcu. V tem času različne skupine po Sloveniji pripravijo izobraževalne dogodke z namenom ozaveščanja javnosti o dognanjih s področja raziskovanja človeških možganov in živčevja. Sklop dogodkov so študentke biopsihologije, psihologije in kognitivne znanosti organizirale tudi v Kopru. Teden možganov bo na Obali potekal prihodnji teden, od srede do petka (16. do 19. marca).

Letošnja osrednja tema je povezava med telesom in možgani. Javnosti želijo predstaviti kako um, možgani ter telo funkcionirajo v medsebojnem odnosu.

Dogodki v Kopru bodo brezplačni in bodo obsegali sedem predavanj ter tri delavnice za osebnostno rast. Vsi dogodki se bodo odvijali ob popoldnevih in v večernih urah v prostorih Univerze na Primorskem, na Fakulteti za humanistične študije (FHŠ) in Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) v centru mesta.

Na predavanjih in delavnicah bo mogoče izvedeti več o možnih učinkih psihoaktivnih substanc na dojemanje sebe in svojega telesa, ter o mehanizmih, s katerimi psihoaktivne snovi vplivajo na zaznavne spremembe. Druga tema bo, kaj se zgodi, ko delimo svoje telesne občutke in kaj, ko drugi z nami delijo svoje.

Na nevrološko obarvanem predavanju boste spoznali medsebojne vplive živčevja in imunskega sistema, ter pomen teh povezav za zdravje ljudi. Predstavljen bo tudi del pedagoškega programa, oblikovanega iz izkušenj v praksi s predšolsko plesno pedagogiko in plesno-gibalno preventivo in terapijo. Še ena zanimiva tema bo vpliv povezave med možgani in črevesjem, na predavanju o možganih med gibanjem pa bo mogoče izvedeti, kako lahko naše zmožnosti proučujemo s pomočjo najnovejše tehnologije.

Več informacij o dogodkih v Kopru lahko najdete na Facebooku, v dogodku "Teden možganov 2022 v Kopru - Utelešeni": https://www.facebook.com/events/285958586895376, na spletni strani Tedna možganov, na zavihkih na dnu strani: https://tedenmozganov.si/ ali na povezavah do programa za vsak posamezni dan posebej, v skrajnem desnem zavihku "Koper".

https://tedenmozganov.si/event/sreda-16-3-2022/

https://tedenmozganov.si/event/cetrtek-17-3-2022/

https://tedenmozganov.si/event/petek-18-3-2022/

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija