Tatjana Tanackovič toži Dnevnik, zahteva 18.000 evrov

Koper

Znana obalna novinarka Tatjana Tanackovič je danes vložila tožbo proti časopisni hiši Dnevnik. Pred časom smo že poročali o tem, da je omenjena časopisna hiša (iz poslovnih razlogov) ukinila koprsko dopisništvo, zaradi česar je Tanackovičeva izgubila službo. Že tedaj nam je dejala, da je prišla v spor z odgovorno urednico Suzano Rankov, ker naj bi večkrat opozorila na določene nesmisle in naj ne bi pristajala na vsiljevanje raznih sogovornikov.

"Še vedno trdim, da odpovedi pogodbe o zaposlitvi nisem dobila zaradi poslovnih razlogov, temveč zaradi osebnih zamer, ker sem večkrat opozorila na slabo uredniško politiko in ker sem prijavila mobing zoper odgovorno urednico Dnevnika Suzano Rankov. Da sem mobing dejansko prijavila, je v svojem odgovoru Svetu delavcev Dnevnika, ki je nasprotoval ukinitvi koprskega dopisništva, potrdila tudi uprava, ki je zagotovila, da bo mojo prijavo mobinga obravnavala v skladu z zakonom in internimi akti. Kmalu zatem so mi odpovedali delovno razmerje," pojasnjuje Tanackovičeva. 

Pravi, da je neupravičene pritiske sprva poskušala reševati po mirni poti in zato nadrejene večkrat prosila, naj poskrbijo, da se s takim početjem preneha, vendar je bila pri tem neuspešna. Odgovorna urednica Suzana Rankov je tudi zavrnila sestanek, za katerega jo je Tanackovičeva prosila, da bi ob prisotnosti Dnevnikove pooblaščenke za mobing po mirni poti rešili zadevo, za kar pravi, da ima tudi dokaze.

"Odpoved sem dobila v času bolniške, ne da bi mi prej kdorkoli od nadrejenih omenil, da o čem takem sploh razmišljajo. Po prejeti odpovedi sem dobila na stotine izrazov podpore, ki so jo mnogi pripravljeni povedati tudi na sodišču, kar je zame dokaz, da sem delala dobro, kvalitetno in pošteno. Proti načinu odpovedi sta javno protestirala tudi SNS in DNS," je še pojasnila. 

Tanackovičeva ob tem tudi zavrača javni odziv odgovorne urednice Suzane Rankov, da je bila pri svojem delu nesamostojna, da so jo prehitevali drugi mediji in da ni uspela napisati povprečno zahtevnega članka, ki so ji ga naročili uredniki. Tako odgovor je po njenem mnenju neresničen in žaljiv.

"Objavila sem veliko ekskluzivnih zgodb, ki so jih potem povzemali tudi drugi mediji, zanje sem bila celo pohvaljena na uredniških sestankih Dnevnika. Nekateri moji članki so bili tudi v vrhu klikanih člankov na Dnevnikovi spletni strani. Vsak dan, ko sem bila v službi, sem napisala vsaj en članek, pogosto pa tudi več. Sicer pa tisti, ki spremljajo in poznajo moje delo, to itak že vedo. Njen odziv pa jasno potrjuje, da mi odpoved ni bila podana iz poslovnih razlogov," še zaključuje Tanackovičeva, ki pravi, da Dnevniku želi vse dobro, saj si je na tem časopisu ustvarila novinarsko ime in zanj v različnih oblikah delala 17 let. "Zato še vedno verjamem vanj. Žal pa ga ga zdaj vodi ekipa, ki časopisu ne prinaša nič dobrega."

Odvetnik Tatjane Tanackovič Janez Starman (na sliki levo) nam je potrdil, da je njegova stranka danes na koprsko sodišče vložila tožbo zaradi nezakonite odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov in mobinga oz. šikaniranja na delovnem mestu. "Trdimo, da odpovedi pogodbe o zaposlitvi ni dobila zaradi poslovnih razlogov, temveč zaradi osebnih. Od Dnevnika moja stranka zahteva 18 tisoč evrov odškodnine," je za Regional pojasnil Starman.

Za komentar tožbe smo prosili tudi odgovorno urednico Dnevnika Suzano Rankov, ki nam je dejala, da je sprejemanje odločitev o odpovedih pogodb o zaposlitvi iz poslovnih razlogov in reševanju domnevnih prijav mobinga v pristojnosti uprave družbe. "Z očitki, da naj bi izvajala mobing nad novinarko Tatjano Tanackovič, še do danes nisem bila uradno seznanjena, zato jih tudi ne morem komentirati," je dejala za Regional.

Smetar |  08 .11. 2013 ob  08: 43
Pod(povprečna) pisunka je dobilo z naskokom preveč pozornosti.#125.000 nezaposlenih v Sloveniji.
Nepristransko novinarstvo my ass |  07 .11. 2013 ob  20: 01
A je to tista gospodična Tatjana, ki se je šla lansko celo leto tako zgledno "raziskovalno novinarko" v zgodbi Marušič vs. ZRS/FHŠ? No, morda bi pa striček Darkec in tetka Vesnica lahko (še) malce razvezala mošnjiček, ko se tak perspektiven, "objektiven" in profesionalen novinarski cvet znajde na cesti ... Darko sploh je (bil) znan po nesebičnem, nekapitalističnem podpiranju obupancev, ki so ostali brez talpod nogami ...
pare pare |  07 .11. 2013 ob  17: 38
-1
pare pare (ker tu je govor o parah)