TATJANA ROJC ŠE PET LET V SENATU: "Zmaga Melonijeve pomemben korak nazaj za Slovence v Italiji"

Trst

Slovenka Tatjana Rojc, ki je na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Italiji kandidirala na listi Demokratske stranke, bo predvidoma še pet let senatorka v Rimu, danes poroča Primorski dnevnik na svoji spletni strani. Bo pa edina predstavnica Furlanije - Julijske krajine, ki bo v senatu zastopala opozicijo, saj je v tej deželi zmagala desnica.

Glede na skoraj dokončne volilne izide je desno zavezništvo v Furlaniji - Julijski krajini (FJK) osvojilo približno 50 odstotkov glasov, medtem ko je za levosredinsko koalicijo volil približno vsak četrti volivec te dežele.

Tudi v FJK so postfašistični Bratje Italije Giorgie Meloni po volitvah najmočnejša stranka s 30-odstotno podporo. Tako kot na ravni države tudi v FJK Bratom Italije sledi levosredinska Demokratska stranka z 18,2 odstotka glasov. Na tretjem mestu je desna Liga z 11 odstotki, sledijo pa še naveza Akcija-Živa Italija z 8,2 odstotka, Gibanje pet zvezd s 7,4 odstotka in Naprej Italija s 6,4-odstotno podporo.

FJK bo v poslanski zbornici zastopalo osem predstavnikov, v senatu pa bodo iz te dežele štirje senatorji.

Med senatorji iz FJK bo skoraj zagotovo tudi nosilka liste Demokratske stranke, Slovenka Tatjana Rojc. V senat naj bi se iz FJK uvrstili tudi Luca Ciriani ter Francesca Tubetti iz stranke Bratje Italije ter predvidoma predstavnik Lige Marco Dreosto.

V Rim pa ne bosta šla druga dva slovenska kandidata, ki sta se potegovala za sedež v poslanski zbornici - Ilary Slatich iz Gibanja pet zvezd in Goran Čuk iz levičarskega gibanja Unione popolare, ki ni doseglo praga za vstop v parlament, poroča italijanska televizija Rai na svoji spletni strani.

Volilna udeležba v FJK je bila 66,2-odstotna, za tri odstotne točke višja od zgodovinsko nizkega državnega povprečja. Tudi v FJK je bila volilna udeležba za približno devet odstotnih točk nižja kot pred štirimi leti, ko je glasovalo več kot 75 odstotkov volivcev.

Rojčeva: "To predstavlja za slovensko narodno skupnost pomemben korak nazaj"

"Trenutek je zelo zahteven," je dejala senatorka Tatjana Rojc, ki bo po v opoziciji. Tako kot na državni ravni je sicer tudi v Furlaniji - Julijski krajini (FJK) po skoraj vseh preštetih glasovih zmagala desnica, najmočnejša stranka v njej pa je stranka Melonijeve.

Senatorka Rojc je za STA glede izida volitev v FJK dejala, da so v Demokratski stranki pričakovali, da bo volilni boj težak. V Trstu jim je še uspelo obdržati "pomembne številke", niso pa pričakovali, "da bo Melonijeva s tako lahkoto zmagala na državni ravni". "To predstavlja za slovensko narodno skupnost pomemben korak nazaj", je dejala.

Glede na to, da bo Demokratska stranka v opoziciji, je ocenila, da bo njeno delo na političnem nivoju zelo zahtevno. Morali bodo namreč biti zelo pozorni, da ne bi prišlo do krčenja pravic, ki jih imajo Slovenci v Italiji in ki so si jih priborili v vseh teh desetletjih v povojnem parlamentu. Pozorni bodo morali biti tudi predvsem na to, "da se zaradi tega ne bi skrhali dobrososedski odnosi med Slovenijo in Italijo, ki so danes na izredno visoki kakovostni ravni prijateljstva in sodelovanja", je dejala.

Bila je tudi kritična, ker nekateri v Sloveniji, tudi bivši premier in predsednik SDS Janez Janša, pozdravljajo zmago Melonijeve. Kot je dejala, "niso razumeli, kaj pomeni Melonijeva". "Melonijeva ni konservativna liberalna desnica, je tista skrajna desnica, ki je bila proti vrnitvi Narodnega doma v Trstu Slovencem in katere predstavniki so že objavljali, da so proti Slovencem ter da se bodo trudili, da bodo najprej krčili vsa finančna sredstva za slovensko manjšino v Italiji in tudi finančna sredstva za italijansko manjšino v Sloveniji in na Hrvaškem", je opozorila.

"To pomeni, da je to absolutno nacionalistična stranka, ki je proti nam in ki Slovenije nikakor ne bo upoštevala. To naj si zapišejo dobro v spominsko knjigo," je dejala Rojčeva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  26 .09. 2022 ob  15: 47
V Rimu bo še nadaljnjih 5 neuspešnih let. Kaj je že dosegla ta za slovensko manjšino?
vseved |  26 .09. 2022 ob  15: 23
Janša dobro ve kdo je Melonijeva.