TATJANA LEJKO ZUPANC: "Če se ne bomo precepili, se covida-19 ne bomo rešili do 1. maja"

Slovenija

Razmere na intenzivnih covidnih oddelkih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se zaostrujejo iz dneva v dan in so po besedah vodje oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaža Jereba dejansko kritične. Kot je opozoril, se uresničujejo najbolj črne napovedi, da bo do konca novembra umrlo več kot 400 covidnih bolnikov.

Matjaž Jereb

Danes je na intenzivnih oddelkih UKC Ljubljana 80 kritično bolnih, ki so neposredno življenjsko ogroženi, od tega jih je 65 priključenih na aparate za mehansko predihavanje. Gre za najvišjo številko, s katero se soočajo tekom celotne epidemije, je poudaril Jereb.

Na intenzivne oddelke vsak dan sprejmejo od štiri do šest bolnikov. Ker je povprečna ležalna doba okrog 20 dni, je to po besedah Jereba "tista kritična točka, na kateri lahko zdravstveni sistem pade".

Trenutno imajo v UKC Ljubljana sedem prostih postelj za intenzivno nego, a hkrati tudi kar nekaj bolnikov, "ki so z eno nogo že na intenzivnem oddelku", je še dejal Jereb. Glede postelj za intenzivno nego so tako na robu zmogljivosti tako v UKC Ljubljana kot v drugih bolnišnicah.

Težava je predvsem v kadru, saj kritični bolniki potrebujejo oskrbo vrhunskih intenzivistov, ki jih v Sloveniji že tako ni veliko, ter usposobljene medicinske sestre. "Tu rezerv praktično ni več," je opozoril. Trenutno je namreč v državi 87 intenzivistov z licenco za 12 covidnih bolnišnic, medtem ko bi za deset intenzivnih postelj potrebovali od štiri do šest specialistov ter najmanj 20 medicinskih sester.

Da imajo v UKC Ljubljana težave z zagotavljanjem kadra predvsem na intenzivnih oddelkih, medtem ko so na navadnih oddelkih s premeščanjem kadra "uspeli zamašiti luknje", pa je dejala predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. Tudi ona je opozorila, da je stanje resno in bi potrebovali pomoč, saj za "nadure, nočne in vikende ni več prostora".

V delo s covidnimi bolniki so na infekcijski kliniki sicer po njenih besedah že vključili zdravnike s kirurških in pediatričnih oddelkov, anesteziste, medicinske sestre ter veliko število specializantov. A je zaradi pomanjkanja kadra jasno, da "nekatere stvari pač ne bodo mogle teči normalno". Po besedah Lejko Zupančeve se je treba zavedati, da imamo v zdravstvu standarde in normative, ki do neke mere zagotavljajo kakovost dela, a so "zdaj žal pozabljeni".

Tatjana Lejko Zupanc

Lejko Zupančeva: "Če se ne bomo precepili, se covida-19 ne ebomo rešili do 1. maja"

V današnji izjavi za medije so vsi sogovorniki znova opozorili, da je za obvladovanje epidemije nujna precepljenost prebivalstva. "Če se ne bomo precepili, se covida-19 ne bomo rešili do 1. maja. Že zdaj kaže, da se bo vrh epidemije raztegnil in to raztegovanje je posledica slabe precepljenosti," je dejala Lejko Zupančeva.

Po besedah vodje strokovne skupine za covid-19 Mateje Logar smo v tem trenutku v stagnaciji, kar se tiče števila okužb in te ne rastejo intenzivno. Jih je pa še vedno zelo veliko, zato bo čas, ki je potreben, da se epidemija začne umirjati, nekoliko daljši, je dodala.

Glede na projekcije je vrh sprejemov v bolnišnice oziroma njihove obremenjenosti predviden v naslednjem tednu, nekaj dni pozneje pa še na intenzivni terapiji. Umirjanje razmer je po projekcijah predvideno po 10. decembru, njihova normalizacija, kar se tiče zdravstva, pa konec decembra oziroma v začetku januarja, je še dejala Logarjeva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  19 .11. 2021 ob  11: 19
Ja PIERO res je bila totalna zmeda. Od napovedi kazenske ovadbe prejšnji vladi, ko smo imeli 100 bolnikov v bolnici. Potem smo nabavili ventilatorjev nekajkrat več kot imamo intenzivnih postelj. Čakali so z dvigom plač medicinskemu osebju do prejšnjega tedna. Me tem so medinske sestre šle drugam.
Komunikacija je bila podobna kot leta 1991, vodenje v času epidemije pa prava otročarija. Še dobro, da smo leta 1991 imeli stare teritorjalce, če ne bi bili še vedno v Jugoslaviji.
Takrat so bili stroka teritorjalci, ki se niso veliko menili za navodila ministra za obrambo. Sedaj imamo v prvih borbenih vrstah medinsko osebje, ki rešuje kar se rešit da. Posvetovalna skupina je pa brez moči, za preživetje morajo ugajat predsedniku vlade. Je pa nekaj res. Vedno so govorili, da cepljenje ne nudi 100% zaščite, preprečuje pa težji potek bolezni. Stranski učinki cepiv pa da so manj škodljivi, kakor pa komplikacije pri prebolevanju.

Te dni se je zadeva obrnila. Janša in Kacin sta se nekam skrila, Počivalšek se "bori" za gospodarstvo. Vse skupaj pa so prevalili na ramena bolnišnic. Kot vidimo imajo fantje še marsikaj za postorit, preden pospravijo kufre. Glede virusa so se očitno odločili, da bodo pustili, da se narod prekuži po naravni poti. Njim prav, manj bo treba za penzije, več bo praznih stanovanj, več bo delovnih mest ... podobno kot v vojni. Če umre 5000 upokojencev po 600€ mesečno je to kar nekaj denarja.
Piero Panin |  18 .11. 2021 ob  23: 29
Vem o cem govoris in tle je bila totalna polomija centra za obvescaje javnosti o virusu.
Pol se je vidlo da eni sploh niso zboleli,drugi da so normalno preboleli,da so cepljeni prenasali virus itd.
Problem je drugje,nekateri bodo potrebovali intenzivno nego in tle je omejitev v kapacitetah zdravstva,ceprav bo sto tisoc ljudi prebolelo bo jurja rablo hospitalizacijo in tle zadeva se sesuje.
Gor so matematicarji in gledajo statistiko,ne pa vsakega posebej al bi lahko prebolel al ne.
Kaj cmo,stojimo
Obala1 |  18 .11. 2021 ob  22: 32
@Martin kacur In Pjero panin, pa se na lazejo na veliko …zakaj zemlje z najvišjo precepljenost ( Gibraltar 100, ali Izrael ali Avstrija … ) imajo najveć okuzenih…najprej je bila teorija Cepi se In NE bos zbolel, zdaj Cepi se In će zbolis ne bos imel hudih simptomov, cez kak teden ne vem kaj bodo rekli …v bistru me moti nekdo ki pametuje ostalim a ne skrbi za sebe
Piero Panin |  18 .11. 2021 ob  22: 20
Obala1 se strinjam,tudi plavanje v morju zdej naredi mocen imunski sistem
Druga zgodba je nekoga z buldozerjem dvignit iz kavca
Martin Kacur |  18 .11. 2021 ob  21: 13
U načelu imaš prav. Vendar gospa za svojih 66 let kar dobro zgleda in verjamem, da je v boljši kondiciji kot marsikateti 30 letnik.

Zmotilo me je, ker tvoj komentar nima veze z vsebino članka.
Obala1 |  18 .11. 2021 ob  21: 02
@Martin Kacur mislim, da se motis glede mojega komentarja. Oseba ki se zdravo prehranjuje In veliko telovadi ne samo, da ima v redu linijo vendar predvsem mocen imunski sistem ( kateri preprecuje kup bolezni ). Na drugi strani oseba ki je pretilna ( predebela ) tega imunskega nima In se mora zanasati na zdravila ( kar je tudi cilj farmacije ). Zato se enkrat razmisli In mi potem povej ali imam prav.
Piero Panin |  18 .11. 2021 ob  19: 38
Dobili smo 30 zdravnikov in med.osebja iz Italije se mi zdi,ker zdravstvo nima vec kapacitet.
Nisem optimist,bomo vidli cez mesec,sicer pa ugibam da bo spet nek manjsi lock down
Martin Kacur |  18 .11. 2021 ob  19: 15
Obala1

Tvij komntar pa niravno primeren. Kako bi se počutil ti, če bi tebe kdo tako komntiral?
Obala1 |  18 .11. 2021 ob  19: 07
Tatjana draga, poglej se malo …tako debela si, da riskiraš kup drugih bolezni za katere je pretilnost značila …zato ne pametovat vendar najprej delaj na sebi
pajade |  18 .11. 2021 ob  16: 30
Do 1.maja bodo že ogroženi tisti, ki so se te dni cepili z tretjim odmerkom. Bo treba po četrtega...
Martin Kacur |  18 .11. 2021 ob  15: 49
-1
Ne, da se bomo do takrat prekuzili, tudi nekaj 10.000 državljanov bo manj.