"TAKŠNO FREKVENCO SMO OBIČAJNO SREČEVALI ŠELE OB KONCU JESENI": Bolnišnice se soočajo s povečanim sprejemom otrok, tudi na Primorskem

Slovenija

Tudi po drugih bolnišnicah, ne le v UKC Ljubljana in novomeški bolnišnici, se soočajo s povečanim sprejemom otrok v bolnišnice zlasti zaradi respiratornih obolenj in črevesnih okužb. Otroški oddelek je trenutno poln tudi v ptujski bolnišnici. Zdravniki ugotavljajo, da so okužbe v takšnem obsegu kot sicer ob koncu jeseni v normalni sezoni.

Na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so navedli, da se sicer dnevno srečujejo z otroki, ki so okuženi z novim koronavirusom, a na srečo gre v večini primerov za blažje okužbe, ki jih lahko obravnavajo ambulantno. Veliko pomembnejše so okužbe z drugimi virusi. Tako na kliniko vsakodnevno sprejemajo otroke z bronhiolitisom, ki ga povzroči respiratorni sincicijski virus (RSV), otroke z okužbo z rinovirusom in drugimi virusi, ki povzročajo okužbe dihal, od katerih so mnogi odvisni od dodanega kisika. Več je tudi otrok s črevesnimi okužbami, ki potrebujejo nadomeščanje izgubljenih tekočin.

"Takšno frekvenco okužb smo običajno srečevali šele ob koncu jeseni, letos pa je do večjega vala okužb verjetno prišlo zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19, ki so lansko leto močno zmanjšali stike in možnost prenosa okužb med otroci," je pojasnil predstojnik mariborske pediatrične klinike Jernej Dolinšek. Ker pa se s podobnimi znaki lahko kaže tudi okužba z novim koronavirusom, morajo pri vseh otrocih in njihovih starših upoštevati stroge izolacijske ukrepe, kar obremenjuje prostorske kapacitete na kliniki.

Bolezni otrok se pojavljajo izrazito sezonsko. V naslednjih mesecih tako pričakujejo veliko število bolnikov z akutnimi težavami, ki jih bo treba obravnavati takoj. Večje krčenje programov pri otrocih torej ne bo prava rešitev. Na mariborski pediatriji si bodo tako po najboljših močeh prizadevali, da bodo ustrezno obravnavali vse otroke, ki bodo potrebovali našo pomoč. "Morda bo kakšna manj nujna obravnava nekoliko zamaknjena, želimo pa si, da bi do takšnih zamikov prišlo čim manjkrat," so dodali.

V celjski bolnišnici trenutno nimajo hospitaliziranih otrok s covidom-19. Med tistimi z okužbami črevesja in dihal pa približno eden na teden potrebuje premestitev v UKC zaradi potrebe po intenzivnem zdravljenju, so povedali v bolnišnici. Odpovedovanja oz. omejevanja programov si v bolnišnici ne želijo, saj praktično na vseh programih presegajo dopustne čakalne dobe za stopnje napotitev hitro in redno. V omejevanje bodo prisiljeni le v primeru prerazporeditve predvsem negovalnega kadra na covidne oddelke za odrasle. Če bi morali odpovedovati subspecialistične obravnave, bi se verjetno proporcionalno lotili vseh, saj težko izberejo, katere so manj pomembne. Bi pa pri tem izvzeli obravnave, ki jih delajo edini v Sloveniji, to je ultrazvočna preiskava srca pri še nerojenem otroku in pediatrična somnologija (motnje spanja), so še navedli v celjski bolnišnici.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota beležijo povečano število okužb z RSV, kjer je potrebno zdravljenje s kisikom. Prihaja tudi veliko otrok z črevesnimi težavami. Povečalo se je število ambulantnih obravnav otrok. Specialistične ambulante delujejo nemoteno, so navedli.

Tudi v slovenjgraški bolnišnici opažajo, da so se letos sezonska prehladna obolenja pri otrocih začela bistveno prej kot običajno. "Približno 70 odstotkov več je teh prehladnih obolenj pri otrocih. Na našem oddelku za pediatrijo je trenutno hospitaliziranih 30 otrok, zaradi covida-19 pa dva otroka, ki pa imata blažje znake, a potrebujeta zdravljenje," je povedal direktor bolnišnice Janez Lavre. Zaradi tega so po njegovih besedah obremenitve v urgentnem centru velike, zato so dodatno aktivirali pomoč pediatra do 22. ure.

V šempetrski bolnišnici imajo na trenutno hospitaliziranih 11 otrok, med katerimi jih ima devet okužbo dihal- Štirje imajo potrjeno okužbo z RSV, trenutno zdravijo tudi tri otroke s covidom-19, je povedala strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Zaradi napolnjenega pediatričnega oddelka nimajo večjih težav s kadri oziroma nič večjih kot običajno. Savnik Winklerjeva je povedala, da jim tako na pediatriji kot ginekologiji že kronično primanjkuje ustreznega negovalnega kadra, težave zaradi epidemije covida-19 pa zaenkrat težav niso poslabšale do te mere, da bi morali odpovedovati kakšne programe ali ambulantna zdravljenja.

Na pediatričnem oddelku brežiške bolnišnice imajo zaradi okužb dihal te dni nekoliko več hospitaliziranih otrok kot običajno. Stanje je sicer obvladljivo, je ocenila direktorica Anica Hribar. S kadrom imajo podobne težave kot v drugih bolnišnicah, predvsem pri izvajanju dežurne službe. Zaposlena imajo namreč le dva pediatra, od katerih je eden na daljši bolniški odsotnosti in se bo na delo vrnil čez mesec dni. Vsi otroci, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, to tudi dobijo. Sicer pa bolnišnične specialistične ambulante tekoče opravljajo svoje delo, je še dejala.

Tudi v bolnišnici Ptuj je otroški oddelek trenutno poln, a nimajo hospitaliziranih otrok s covidom-19. Prevladujejo druge viroze, in sicer rinovirus, adenoviroze in RSV. Delež teh otrok je okrog 75-odstoten, so pojasnili. Za zdaj še ne ukinjajo drugih programov, tako da razvojna ambulanta, gastro obravnave, alergološko-pulmološke obravnave in nefrološka ambulanta delujejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija