TAKŠNI SO SCENARIJI: To so deli slovenske obale, ki bodo najbolj prizadeti zaradi podnebnih sprememb (VIDEO)

Koper

Zemlja se segreva – to pa ima za posledico tudi dvig morskih gladin po celem svetu, pri čemer Jadransko morje ne bo nikakršna izjema. Kakšne so možne posledice in kako bi to konkretno vplivalo na slovenska obmorska mesta, smo vprašali dr. Valentino Brečko Grubar, strokovnjakinjo na tem področju.

Podnebne spremembo bodo svoj pečat pustile tudi – ali pa predvsem – na obalnih območjih. Tudi najbolj optimistične napovedi namreč predvidevajo, da se bo gladina Jadranskega morja v naslednjih desetletjih zvišala za nekaj manj kot pol metra.

Posledice bi čutil predvsem Piran, ki je že danes bolj ogrožen ter območja ob izlivih rek. Po bolj pesimističnem scenariju, ki predvideva dvig gladine za en meter, pa Valentina Brečko Grubar z Univerze na Primorskem pravi: "V tem primeru bi bila pa tudi Luka Koper, območje med Srminom in Koprom, to bi bili pa dejansko potem res obsežni deli nizke obale, ki bi bili poplavljeni."

Takšne spremembe bi seveda spremenile okolje, v katerem živimo – in vplivale na gospodarstvo, infrastrukturo in turizem. Predvsem pa bi to vplivalo na ljudi. Jih to skrbi? Poglejte si v spodnjem video prispevku: 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  20 .12. 2023 ob  06: 33
-1
Čez 80000 tisoč let bo gladina morja za 120 metrov nižja. Ledeniki bodo segali kilometer visoko do Jadranskega morja.
Naslednjih 10000 let se pa spet talijo.
Ta vzorec se pojavlja zaradi delovanja sonca in nagiba zemljine osi.
Strokovnjaki? Povejte kaj o tem.