TAKŠNE SO RAZMERE NA COVID ODDELKU IZOLSKE BOLNIŠNICE: Vodja opisal zapleten primer 57-letnega bolnika

Izola

Največ covidnih bolnikov je izolska bolnišnica sprejela v drugem valu, je za oddajo Ultrazvok RTV Slovenija pojasnil dr. Bojan Novak, in sicer konec novembra ter v začetku decembra. Tedaj je bilo na navadnem oddelku in na intenzivni negi skupaj okoli 50 oziroma 60 bolnikov, trenutno pa jih je približno 20.

Dr. Bojan Novak je vodja covid oddelka v Splošni bolnišnici Izola. Kot je pojasnil, tudi oni opažajo trend mlajših bolnikov. V drugem valu je bila povprečna starost bolnikov okoli 70 let, v tretjem valu pa so večinoma bolniki, stari okrog 50 oziroma 60 let.

Čeprav imajo z zdravljenjem po njegovih besedah precej dobre izkušnje, je izpostavil primer 57-letnega bolnika, ki je na oddelek prišel s "tipično covid pljučnico", z respiratorno prizadetostjo, vendar so kmalu opazili da se njegovo stanje slabša. Zato so dodatno dodali še kisik pod pritiskom, da se je bolnik stabiliziral, nato pa se je "dokaj utrudil, srčni utrip se mu je zvišal, frekvenca dihanja pa je bila višja", zato so ga premestili na intenzivni oddelek. Kot pravi, je bil "tik na meji pred vzpostavitvijo umetne kome in potrebe po respiratorju, ampak so intenzivisti tudi s fizioterapijo, obračanjem bolnika na trebuh in dodatno terapijo uspeli prebrodit to krizo," je pojasnil, nato pa se je stanje začelo počasi izboljševati. Po petih dneh je bil premeščen nazaj na oddelek, kjer se stvari izboljšujejo, zdaj prejema minimalni kisik, večjih zapletov pa ne pričakujejo.

"Dosti bolnikov je blago dehidriranih," je pojasnil dr. Novak. "Zmanjša se jim apetit, manj pijejo, občasno pa so pridružene tudi trebušne težave, kot je slabost, bruhanje ali driska," je dejal. Pojasnil pa je, da je to osnova za blago ledvično popuščanje, ki ga opažajo, na intenzivnih enotah pa se dogaja, da počasi odpoveduje več organov, med njimi tudi ledvice.

Bolezen vpliva tudi na duševno zdravje bolnikov

Iz izkušenj je povedal, da so bolniki prestrašeni, tesnobni in anksiozni, skoraj vsi pa so zaskrbljeni, zato se skušajo s pacienti o teh stvareh pogovarjati, jim pojasniti situacijo in jih na ta način pomiriti. Predvsem jim skušajo pojasniti, da se stanje lahko z vsakim dnem spreminja, opozarjajo pa jih tudi, naj jim povedo, če opazijo, da so bolj zadihani.

Na intenzivni negi imajo na razpolago štiri postelje. Največja težava, s katero se soočajo pa je pomanjkanje medicinskih sester, zato jim pomagajo tudi sestre iz drugih enot. Na navadnem oddelku pa so zdravniški del prevzeli internisti, prav tako pa pomagajo sestre iz različnih oddelkov. Kljub kadrovskim težavam so uspešno sestavili ekipe.

Glede na trenutne številke in krivulje ostaja dr. Novak optimističen. Upa, da so vrhunec tretjega vala že dosegli oziroma ga bodo v kratkem "in upam da bomo zdržali s to kapaciteto, ki jo imamo ter da širjenje oddelka ne bo potrebno".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Fritla |  15 .04. 2021 ob  18: 31
-5
Se pravi , kot tukaj nekdo razlaga bi morali vse mrtve in bolne skriti pred očmi javnosti.
V nasprotnem primeru kaznovati ali zapreti zdravnike, ki si upajo spregovorit o teh žrtvah.
odpreti vse oštarije, prirejat koncerte, žurke , da se lahko narod končno sprosti in naj gre gospodarstvo naprej.
Tako nekako v stilu Adolf Bolsonarota iz Brazilije.
Piero Panin |  15 .04. 2021 ob  16: 59
-5
Kadar bolnice spregovorijo in podajo svoje tezave in probleme se smatra za kaznivo dejanje strasenja ljudi?
Bella |  15 .04. 2021 ob  15: 33
Za zagovornike vecnega lockdowna, mask,vsega on line ni nic bolj sadomazohisticnega kot napisati kako umira ksksen 23/33/35/37 letnik. V stilu: a se niste razumeli?
Strasiti ljudi je kaznivo dejanje, ce to pocnejo zdravniki, epidemiologi idr se toliko bolj nedopustno, najmanj pa za pregled v Polju...