TAKO DALEČ JE ŠEL BOSANEC, DA BI UGODIL SVOJI ŽENI: "Dovolj mi je bilo njenih pritožb, zgradil sem ji vrtljivo hišo, da jo lahko obrača kot želi" (FOTO, VIDEO)

Svet

V želji, da bi ugodil svoji ženi, ki si je želela "bolj raznolikega" pogleda iz družinske hiše, je samouki inovator Vojin Kusić iz Bosne in Hercegovine zgradil vrtljivo hišo, ki ji to dejansko omogoča. Njegova žena lahko sedaj v enem trenutku opazuje vzhajajoče sonce, že v naslednjem pa mimoidoče.

"Dovolj mi je bilo njenih pritožb in stalnih prenov naše družinske hiše in rekel sem, da bom zgradil vrtljivo hišo, da jo bo lahko obrnila kot želi," je za Reuters povedal 72-letni Vojin Kusić.

Hiša se nahaja na severu države, v bližini mesta Srbac. Vrti se okoli sedemmetrske osi, ki jo je zasnoval Kusić. Polni krog lahko naredi v 24 urah, ko je pri najnižji hitrosti. Pri najhitrejšem vrtenju pa lahko naredi celoten krog v 22 sekundah.

Vojin Kusić

Kusić je dejal, da sta ga navdihnila izumitelja Nikola Tesla in Mihajlo Pupin. "To ni inovacija, projekt zahteva le voljo in znanje, jaz pa sem imel dovolj časa in znanja," je dejal in dodal, da je hišo zgradil popolnoma sam.

Projekt je trajal šest let, vmes je zaradi težav s srcem nekaj časa preživel tudi v bolnišnici. "Prosil sem zdravnike, naj podaljšajo moje življenje za vsaj eno leto, ker imam ta projekt v glavi in nihče ne bo vedel, kako ga dokončati," je pojasnil.

Dejal je še, da je hiša bolj odporna na potresne poškodbe kot običajne hiše.  

Njegova žena lahko zdaj uživa v raznolikem pogledu, ki sega vse od koruznih polj do gozdov in reke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  13 .10. 2021 ob  13: 29
a ne bi bilo bolj enostavno......"ločitev od tečne žene"
Piero Panin |  13 .10. 2021 ob  11: 57
-1
Zdej ma lahko zena vse pod kontrolo,samo stisne gumb hisa se zavrti in skozi zaveso lahko opazuje dogajanje.
Eto naj poskusi zdej zgradit cel blok