TAJNI HRVAŠKI NAČRT ZA RIBOLOV V PIRANSKEM ZALIVU: Oni bi lahko lovili vse do Kopra, Slovenci pa ...

Istra

V Umagu se je v začetku tedna za zaprtimi vrati odvil neformalni sestanek hrvaške kmetijske ministrice Marije Vučković, zunanjega ministra Gordana Grlića Radmana in lokalnih ribičev. Ena izmed tem pogovora je bila pomorska meja v Piranskem zalivu oziroma ribolov na tem območju. Skovali naj bi načrt za lovljenje vse do Kopra, medtem ko bi slovenskim ribičem v zameno obljubili lovljenje rib do Umaga, je poročal Glas Istre, ki se sklicuje na HRT.

Na sestanku v umaški gostilni, ki bi moral ostati tajen, a so njegove podrobnosti vseeno pricurljale v javnost, se je z ministroma sestalo približno 10 izbranih ribičev, kar naj bi povzročilo nejevoljno nepovabljenih. Dogovorili naj bi se za ribolov hrvaških ribičev bližje slovenski obali, Slovencem pa naj bi dovolili ribe loviti bližje hrvaški obali. Tako naj bi slovenski ribiči lahko ribe lovili vse do Umaga, hrvaški ribiči pa bi imeli dovoljenje za ribolov do Kopra. Ob tem bi jim bile še odpisane že prejete kazni, ki so jih prejeli od slovenske policije.

Nekateri ribiči naj bi bili proti temu dogovoru, med njimi Branko Stipaničić, ki je za Glas Istre dejal, da bo še naprej lovil znotraj hrvaškega teritorialnega morja, kar je po njegovem do polovice Piranskega zaliva, in to kljub kaznim. Drugi lokalni ribič, Daniele Kolec, je medtem prepričan, da Slovenija s tem pogojuje vstop Hrvaške v schengensko območje.

Na hrvaškem kmetijskem ministrstvu so pojasnili, da so na sestanku želeli najti način, kako ustaviti kaznovanje hrvaških ribičev v slovenskem morju, a mnoge moti dejstvo, da je bil sestanek tajen ter da nanj niso bili povabljeni vsi ribiči.

Kot spominja istrski portal, spori v Piranskem zalivu trajajo že trideset let, v zadnjih letih pa "dežujejo" kazni za ribiče, ki lovijo na spornem območju. Hrvaški ribiči naj bi v 300 delovnih dneh na leto s slovenske strani vsak dan prejeli po tri kazni v višini 500 evrov. Hrvaški ribiči jih sicer ne plačujejo več, ampak jih posredujejo na ministrstvo za notranje zadeve.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pinkopalinko |  17 .01. 2022 ob  10: 01
Po SOPS naj bi oni lovili do Debelega rtiča, mi pa do Vrsarja. Logar je po mučnih in napornih pogajanjih dosegel, da se Debeli rtič premakne do Kopra, Vrsar pa do Umaga.

Res veličastnen dosežek!
ManofSteel |  17 .01. 2022 ob  09: 19
A to, da bodo Hrvati lovili v našem zalivu...je le predvolilna kost za udbaše..., ko vas nezna skupo bi vas platija !!
ManofSteel |  17 .01. 2022 ob  09: 17
To kar se ne menijo na lokalni ravni...je isto kot, da bi govorili o tem kako jim zapret shengen...priča za decu. Bo pa treba v bodoče začet delat selekcijo med profesionalnimi ribiči in športni ribiči. En mrežar pobere veliko več rib od Koče...., da vam bo matematika bolj jasna. Samo poglejte kdo so mrežarji in kaj delajo v življenju...obnašajo pa se kot revčki, češ ni "rib" ! Dobro vemo kdo so največji škodljivci na morju MREŽARJI 8"mali ribiči", ko raztegnejo svoje mreže od Kopra do dol do Venecije kot na avto cesti...in pol se čudijo, da ni rib..., če pa so vse porobotali. Puščajo mreže po več dni v morju, da ja tretjina izlova zgnije v mrežah, ker se kobajagu ne da it vsako jutro dvigat mreže !! Koliko rib umorijo za en prazen NIČ jQuery1123017857088107485208_1642407001405? To je tisto vprašanje, ki bi si ga morali v politiki zastavit !!! Konec krivolovja fantje...slikali vas bomo, snemali vas bomo, da pokažemo realno sliko teh kvazi "ribičev" z izjemo nekateri, ki so več kot vestni a žal v manjšini !
ManofSteel |  17 .01. 2022 ob  09: 16
To kar se ne menijo na lokalni ravni...je isto kot, da bi govorili o tem kako jim zapret shengen...priča za decu. Bo pa treba v bodoče začet delat selekcijo med profesionalnimi ribiči in športni ribiči. En mrežar pobere veliko več rib od Koče...., da vam bo matematika bolj jasna. Samo poglejte kdo so mrežarji in kaj delajo v življenju...obnašajo pa se kot revčki, češ ni "rib" ! Dobro vemo kdo so največji škodljivci na morju MREŽARJI 8"mali ribiči", ko raztegnejo svoje mreže od Kopra do dol do Venecije kot na avto cesti...in pol se čudijo, da ni rib..., če pa so vse porobotali. Puščajo mreže po več dni v morju, da ja tretjina izlova zgnije v mrežah, ker se kobajagu ne da it vsako jutro dvigat mreže !! Koliko rib umorijo za en prazen NIČ jQuery1123017857088107485208_1642407001405? To je tisto vprašanje, ki bi si ga morali v politiki zastavit !!! Konec krivolovja fantje...slikali vas bomo, snemali vas bomo, da pokažemo realno sliko teh kvazi "ribičev" z izjemo nekaterij, ki so več kot vestni a žal v manjšini !
vseved |  16 .01. 2022 ob  15: 08
12
Hrvatom preprečit vstop v shengen in jih jebat na vseh področjih. To je najbolj hinavski in zahrbten narod na svetu.
Ištrijan |  16 .01. 2022 ob  14: 04
29
6 mesecev so bili jansevi na celu EU ("kao") in niti od dalec niso poskusili implementirat odlocitev arbitraze za resit vprasanje tega bazencka! Bravo jansevizem, se en zabelezen uspeh!

Huda je, ko te sosed drzi za jajca zaradi nekih preteklih kupcij.....
Pjero Shriba |  16 .01. 2022 ob  12: 24
14
Ja res.
Cel svet pozna znamenite brancine, škampe in tune iz Koperskega zaliva.