TA DRŽAVA JE RAZGLASILA KONEC KORONE: Že tri tedne brez novih okužb, to je recept njihovega uspeha (VIDEO)

Svet

Ferski otoki so 26. februarja razglasili konec epidemije koronavirusa. Pred tem namreč že več kot tri tedne niso zabeležili nobene nove okužbe. Kakšen je njihov recept uspeha? 

Od julija 2020 so skupino otokov v Atlantskem oceanu prizadeli trije vali epidemije, a je vsakič število primerov okužbe s koronavirusom hitro upadlo. Odziv danske avtonomne province na pandemijo je bil sicer zelo podoben strategijam drugih držav: testiranje, spremljanje stikov, zapiranje države, kampanje javnega zdravja in reorganizacija zdravstvenega sektorja. Premier Bardur a Steig Nielsen je za Guardian pojasnil, da verjame, da je njihov pristop vseeno edinstven.

Za razliko od vlad drugih držav, so se že zelo zgodaj odločili, da bodo svojim prebivalcem dajali priporočila in ne zavezujočih odredb. To, da zaupanje rodi zaupanje, se je v njihovem primeru izkazalo za resnično. Vlada je bila namreč prepričana, da bi zakonsko omejevanje vedenja državljanov povzročilo slabši izid kot ga imajo danes.

Toda strategija, ki temelji na zaupanju, ni bila edini razlog, da so uspeli premagati covid-19. Ferski otoki so imeli lani najvišjo stopnjo testiranja na prebivalca. Vsak dan so testirali do dva odstotka (ali 1000 ljudi) celotne populacije, ki šteje 50.000 prebivalcev. Junija so testirali tudi vse potnike, takoj ob vstopu na otok, in jim naročili, da se testirajo še šest dni kasneje.

"Naša zgodba o odpravi covida je zgodba o iznajdljivosti posameznikov in organizacij, ki prej niso sodelovali v pandemiji," je dejal premier. Seveda so imeli vlogo tudi drugi dejavniki. Geografski položaj države je pomemben tudi zato, ker sta morska in zračna pot edini možni poti do Ferskih otokov, kar olajša obvladovanje prinosa morebitnih okužb iz tujine. "Tudi večina ljudi na delo potuje z lastnimi prevoznimi sredstvi, zato je malo verjetno, da bi se okužba razširila v javnem prevozu," je prepričan premier.

Poleg tega je prebivalstvo Ferskih otokov veliko manjše kot v drugih državah, stopnja zaupanja v oblast pa je visoka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pinkopalinko |  12 .03. 2021 ob  14: 26
-2
ti otoki so tako zabačeni, da jih še virus ne najde