Švicarji na referendumu proti omejitvam najvišjih plač

Švicarji so na današnjem referendumu zavrnili omejitev najvišjih, predvsem menedžerskih plač na največ dvanajstkrat večjo vsoto od najnižje plače v podjetju, kažejo rezultati vzporednih volitev. Predstavniki združenj delodajalcev so izid že pozdravili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Omejitev najvišjih plač je predlagala "Pobuda 1:12". Kot je razvidno že iz imena, so predlagali, da bi lahko bila v prihodnosti najvišja plača v podjetju največ 12-krat višja od najnižje. Pobuda je brez težav zbrala 100.000 podpisov, potrebnih za razpis referenduma.

A zmaga na današnjem referendumu se ji je izmaknila. Kot kažejo vzporedne volitve, je namreč proti predlogu danes glasovalo 65 odstotkov volivcev. Poraz je bil pričakovan, je pa pobuda vendarle sprožila živahno razpravo v Švici.

Na njene predloge so se posebej burno odzvali na politični desnici in v gospodarskih krogih. Švicarsko gospodarstvo je v kampanjo proti pobudi vložilo kar milijon švicarskih frankov in svarilo, da bi takšna omejitev prinesla zmanjšanje števila delovnih mest, poleg tega pa Švica ne bi bila več zanimiva za tuja podjetja.

Predsednik švicarskega združenja delodajalcev Hanspeter Vogt je tako danes pozdravil odločitev svojih sodržavljanov in dejal, da so bili rezultati pričakovani, potem ko so podjetja ljudem natančno razložila, kakšne posledice bi omejitve plač imele za švicarsko gospodarstvo.

David Roth, predsednik mladih socialistov, ki so avtorji pobude, je po drugi strani izrazil razočaranje nad rezultatom. Nasprotnikom pobude je očital, da so rezultat dosegli s kampanjo vzbujanja strahu pred domnevnimi gospodarskimi posledicami.

Švicarji so sicer na današnjem referendumu glasovali tudi proti predlogu povišanja cestnin za osebne avtomobile za 150 odstotkov oziroma na 80 evrov. Zavrnjen je bil tudi predlog o uvedbi davčnih olajšav za družine, ki otrok ne pošiljajo v vrtec, še poroča dpa.

Deli novico: