ŠVICARJI NA REFERENDUMU: Poskusi na živalih jih ne motijo, jih pa močno moti tobak

Svet

V Švici je danes potekal referendum, na katerem so volilci odločali o več različnih vprašanjih. Delni izidi kažejo, da so zavrnili popolno prepoved medicinskih poskusov na živalih, podprli pa so strožje omejitve pri oglaševanju tobačnih izdelkov.

Švicarski volilci so glede na delne izide s 57 odstotki podprli strožjo prepoved oglaševanja tobačnih izdelkov, ki je sicer ključno področje za prihodke vlade. V prihodnosti bo oglaševanje tobaka prepovedano povsod, kjer oglase lahko vidijo otroci in mladi, kar pomeni konec plakatov za oglaševanje tobačnih izdelkov v javnosti, vključno s kinematografi, mediji in športnimi prizorišči.

Prejšnje omejitve oglaševanja tobaka so prepovedovale le direktno usmerjanje takšnega oglaševanja na mladoletnike ter oglase za tobačne izdelke na radiu in televiziji. Švica pri omejitvah oglaševanja tobačnih izdelkov močno zaostaja za večino najrazvitejših držav, za kar mnogi krivijo tudi močno lobiranje nekaterih največjih svetovnih tobačnih podjetij s sedežem v tej državi.

Delni izidi referendumskega glasovanja so pokazali tudi, da so Švicarji s skoraj 80 odstotki glasov odločno zavrnili predlog za splošno prepoved vseh poskusov na živalih. Pobudi so nasprotovale vse politične stranke, parlament in vlada, češ da gre predaleč in da bo imela hude posledice za medicinske raziskave. Švica je od leta 1985 z veliko večino zavrnila že tri podobne pobude.

Švicarske oblasti so dodale še, da so njihovi zakoni, ki urejajo medicinske poskuse in testiranje na živalih, že zdaj med najstrožjimi na svetu.

Švicarji so na današnjem referendumu poleg prepovedi poskusov na živalih in omejitvah pri oglaševanju tobačnih izdelkov med drugim odločali še o državnih subvencijah za medijska podjetja. Tem je nasprotovalo približno 56 odstotkov volivcev, saj so kritiki tega predloga trdili, da obstaja verjetnost, da bodo novinarji zaradi tega manj kritično poročali o vladi.

Volišča so se za približno 5,4 milijona Švicarjev z volilno pravico zaprla ob 12. uri. Več kot 90 odstotkov volivcev tovrstna referendumska glasovanja v Švici navadno opravi po pošti, udeležba pa redko presega 60 odstotkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija