SVEŽ NAPAD AMERIČANOV NA JEMEN: Novi satelitski posnetki odražajo obsežno uničenje (VIDEO)

Svet

Satelitski posnetki odražajo obsežno uničenje po svežem napadu na upornike v Jemnu, ki ga je izvedla ameriška vojska. V soboto je vojaški rušilec USS Carney izstrelil rakete Tomahawk na hutijske radarje v Jemnu. Ta napad je nadaljevanje petkovih skupnih napadov ZDA in Velike Britanije, usmerjenih proti skoraj 30 ciljem upornikov. Hutijevci, podprti s strani Irana, so se odzvali z obljubo maščevanja, medtem ko so v javnost prišli satelitski posnetki, ki prikazujejo razsežnost škode po ameriških in britanskih napadih.

Napadi na hutijske radarje so se zgodili ob 3.45 po lokalnem času v soboto in so predstavljali nadaljevanje že uveljavljenih napadov. Ameriška vojska trdi, da so bili napadi usmerjeni proti specifičnim vojaškim ciljem in niso povezani z operacijo Zaščitnik blaginje, kjer več kot 20 držav sodeluje pri zaščiti plovbe v Rdečem morju. Predsednik ZDA Joe Biden je napade odobril kot odziv na pretekle nezakonite poskuse hutijevcev, da bi napadli plovila v Rdečem morju. Kljub temu, da so bili ameriški napadi po oceni Bidna uspešni in brez civilnih žrtev, hutijevci vztrajajo, da bodo nadaljevali s svojimi napadi.

Mednarodna skupnost je izrazila zaskrbljenost zaradi potencialne eskalacije konflikta v regiji, še posebej zaradi groženj maščevanja, ki so jih podali hutijevci. ZDA so pridobile podporo Varnostnega sveta ZN, ki je v sredo zahteval, da se napadi v Rdečem morju takoj prenehajo. V petek je predsednik Biden pojasnil, da so napade na upornike izvedli skupaj z Združenim kraljestvom in podporo Avstralije, Bahrajna, Kanade in Nizozemske.

Glede na zaostritev razmer so se predstavniki držav izrekli na zasedanju Varnostnega sveta ZN. Ruski veleposlanik je ostro kritiziral ZDA in druge udeležene države, označil napade za kršenje mednarodnega prava in pozval k pogajanjem s hutijevci. Veleposlanica ZDA je odgovorila, da so bili napadi nujni in sorazmerni ter da so bile izvedeni v skladu z mednarodnim pravom. Slovenski predstavnik je obsodil napade hutijevcev, hkrati pa poudaril pomen spoštovanja mednarodnega prava pri obrambi plovbe. Pozval je k umiritvi napetosti in skupnim prizadevanjem za izogibanje nadaljnji eskalaciji konflikta na Bližnjem vzhodu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  14 .01. 2024 ob  15: 01
Slovenski predstavnik je obsodil napade hutijevcev, hkrati pa poudaril pomen spoštovanja mednarodnega prava pri obrambi plovbe. Pozval je k umiritvi napetosti in skupnim prizadevanjem za izogibanje nadaljnji eskalaciji konflikta na Bližnjem vzhodu.

Se dobro, da imamo tega cloveka tam. Denar dobro vlozen.