SVETOVNI DAN DOWNOVEGA SINDROMA V 21 KRAJIH: Z modrimi baloni po koprskih ulicah

Koper

Svetovni dan Downovega sindroma, ki ga obeležujemo danes, letos poteka pod geslom Z nami, ne za nas. Tudi letos različna društva pripravljajo dogodke v več krajih po Sloveniji, tudi pohode z baloni, s katerimi bodo javnost seznanjali o pomenu vključevanja drugačnih v družbo. V Kopru bo prireditev potekala v Taverni od 10.00 dalje.

V Sloveniji se osebe z Downovim sindromom, starši, sorojenci in drugi sorodniki ter strokovnjaki, ki se poklicno ukvarjajo s posamezniki z Downovim sindromom, združujejo v Društvu Downov sindrom Slovenija. Društvo deluje že od leta 2013, še prej pa je delovalo kot sekcija za Downov sindrom pri društvu Sožitje Ljubljana.

Društvo družinam z otrokom z Downovim sindromom omogoča vključitev v različne programe, za osebe z Downovim sindromom pa izvaja vrsto aktivnosti, ki jih spodbujajo in podpirajo v njihovem razvoju, omogočajo druženje in medsebojno spoznavanje.

Predsednica društva Downov sindrom Valerija Bužan je od današnjem dnevu izpostavila, da je društvo v preteklem letu uspelo pridobiti nove prostore v centru Ljubljane za zaposlitev oseb z Downovim sindromom. Tam je tudi informacijska točka za opolnomočenje družin in pomoč strokovnjakom, ki bodo razvijali inkluzivno izobraževanje in zaposlovanje, mogoča je izposoja literature iz tega področja.

Društvo bo ob Svetovnem dnevu Downovega sindroma pripravilo tudi nekaj dogodkov v Ljubljani in drugod po Sloveniji, na katere vabi vse, ki jih želijo podrobneje spoznati in podpreti. V Ljubljani se bodo danes predstavljali na informativni stojnici, po 21 krajih po Sloveniji, pa pripravljajo pohode z baloni. V prestolnici ga bodo zaključili z ogledom Narodnega muzeja Slovenija in Narodne galerije, so sporočili iz društva.

Downov sindrom ali trisomija 21 je najpogostejša kromosomska posebnost. Značilnosti sindroma je leta 1844 prvi opisal britanski zdravnik John Longdon Down. Kromosom 21 je v vsaki celici prisoten trikrat, kar upočasnjuje tako telesni kot tudi duševni razvoj. Vzrok za takšno motnjo je največkrat naključen, tveganje pa se povečuje s starostjo staršev. V povprečju se rodi en otrok z Downovim sindromom na približno 800 do 1000 otrok.

Osrednji dogodek v Kopru se začenja ob 10.00, ko se bodo udeleženci zavodov in društev zbrali v Taverni. Ob 10.20 se bodo z modrimi baloni sprehodili po mestnih ulicah in ob 11.30 zaključili dogodek v Taverni s krajšim kulturnim programom. V Taverni bo tudi stojnica z informativnim gradivom in nogavičkami, ki so prepoznavni znak oseb z Dawnovim sindromom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija