Svetovnemu nogometnemu prvaku 25 milijonov evrov

Nagradni sklad na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2014 bo večji kot doslej. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je na današnjem zasedanju v brazilskem mestu Costa do Sauipe sklenila, da bo za 37 odstotkov povečala nagradni sklad v primerjavi s prejšnjim SP v JAR leta 2010. Novi svetovni prvak bo tako dobil 25,6 milijona evrov.

Ta številka (oziroma 35 milijonov dolarjev), ki jo je danes razkrila krovna nogometna organizacija, je rekordna na vseh dosedanjih prvenstvih. A bogatejši ne bodo le svetovni prvaki, tudi vse druge ekipe Brazilije ne bodo zapuščale praznih rok. Poraženec v finalu bo tako prejel 25 milijonov dolarjev, skupno pa bo Fifa med 32 udeleženk SP razdelila 422 milijonov evrov oziroma 576 milijonov dolarjev.

Osem miljonov tudi za "poražence"

Tudi ekipe, ki se bodo poslovile že po prvem delu, bodo prejele po osem milijonov dolarjev, osmina finala bo "težka" devet milijonov dolarjev, uvrstitev v četrtfinale pa bo prinesla tudi 14 dolarskih milijonov.

Fifa je povečala tudi sklad za klube, katerih igralci bodo zastopali svoje države na SP. Za zavarovalnine in odškodnine ob morebitnih poškodbah bo Fifa klubom namenila 70 milijonov dolarjev, ki jih bodo klubom razdelile njihove nacionalne zveze.

Poleg tega bo Fifa odprla tudi poseben sklad, namenjen razvoju nogometa v državi prirediteljici. Za razliko od drugih denarnih nagrad, ki jih bodo razdelili šele po tekmovanju, bo sklad zaživel takoj, za začetek bo v njem 20 milijonov dolarjev, ki naj bi jih do prvenstva po pričakovanjih zveze oplemenitili na 100 milijonov. Za tak način vračanja sredstev v Brazilijo so se pri Fifi odločili tudi zaradi očitkov o zapravljivosti prirediteljev, ki so milijone vložili v drage nogometne objekte, zanemarili pa socialo in šolstvo, zaradi česar so v preteklih mesecih protestirali številni Brazilci.

Deli novico: