SVETOVALNA SKUPINA VLADI ODSVETOVALA VSE OBLIKE SILVESTROVANJ: Ta predlog za gostinske lokale ni bil sprejet

Slovenija

Z današnjim dnem stopajo v veljavo nekateri novi ukrepi, denimo ob rizičnem stiku z okuženim bodo morali v karanteno vsi, razen cepljenih s poživitvenim odmerkov. V veljavi je po novem tudi omejitev števila strank v trgovinah. Še vedno pa ni jasno, kaj bo s silvestrovanji oziroma v kakšni obliki, če sploh, bodo dovoljena. Je pa več o predlogih svetovalne skupine sinoči za Odmeve na TV Slovenija razkrila vodja Mateja Logar.

Mateja Logar

Logarjeva se je odzvala tudi na očitke trgovcev, zakaj dodatne omejitve veljajo samo za njih, ne pa recimo za gostince, kjer se ljudje prav tako zbirajo in zadržujejo. Pojasnila je, da so predlagali tudi zmanjševanje števila oseb v gostinskih lokalih oziroma povečanje razdalj med mizami, a je bilo po njenih besedah s strani gospodarskega ministra Zdravka Počivalška "ocenjeno, da ta predlog ne pride v poštev, tako da je ostalo samo pri omejitvi za trgovinsko dejavnost".

Silvestrovanja v družinskem krogu

"Svetovna zdravstvena organizacija meni, da je treba za zaščito pred omikronom predvsem zmanjšati število stikov na minimum, to pomeni, da za prihajajoče praznike velja, tako kot prejšnje leto, da praznujemo v družinskem krogu, če pa se odločimo, da brez praznovanj ne moremo, je treba poskrbeti za varnost," je na vprašanje, kakšno naj bo praznično vzdušje v zaprtih prostorih, odgovorila Logarjeva.

Tistim, ki bodo praznovali izven družinskega kroga pa predlaga, da se pred tem samotestirajo, "ne glede na to ali ste prebolevniki ali cepljeni".

Dejala je še, da je svetovalna skupina ocenila, da silvestrovanja na prostem v trenutni situaciji niso priporočljiva, zato je bil takšen tudi njihov predlog. Vladi so namreč odsvetovali silvestrovanja tako na prostem kot tudi v zaprtih prostorih.

"Silvestrovanja na prostem ne bodo potekala, ker ni mogoče zagotoviti nadzora nad ljudmi, ki prihajajo na silvestrovanje," je dejala Logarjeva. Tovrstno praznovanje bi bilo po njenih besedah sprejemljivo samo v primeru, da bi bilo prizorišče ograjeno in s štetjem ljudi. Opozorila pa je tudi, da je še vedno v veljavi odlok, ki prepoveduje združevanja zunaj družinskega kroga.

Dodatno testiranje ob obisku silvestrovanj v lokalih?

"Trenutno je predvideno, da bodo morali v lokalih, kjer bi potekala organizirana silvestrovanja, organizatorji imeti seznam gostov, ki bodo morali ne glede na njihov status cepljenosti ali prebolevnosti opraviti hitri antigenski test oz. pod nadzorom opraviti samotestiranje pred vstopom v lokal," je dejala Logarjeva.

"Na ta način želimo zmanjšati tveganje za okužbe v času silvestrovanj v zaprtih prostorih," je zaključila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Maestral30knots |  23 .12. 2021 ob  16: 54
To ni svetovalna skupina..to je podkupljena banda
Obala1 |  23 .12. 2021 ob  15: 04
Debela baba, In ti bi bila kao stroka ? Ti si stoka
manemebasat |  23 .12. 2021 ob  11: 13
Prekleta banda nacisticna, ljudem pa se vedno nic jasno.
vseved |  23 .12. 2021 ob  11: 11
Svetovalna skupina se je totalno izgubila.