SVETNIKI DALI ZELENO LUČ ZA DOKAPITALIZACIJO OKOLJA PIRAN: Po navedbah Zadkovića to ne bo edini sanacijski ukrep (VIDEO)

Piran

Piranski občinski svet je dal zeleno luč za dokapitalizacijo javnega podjetja Okolje Piran v višini 1,3 milijona evrov. S tem se bo po besedah direktorja Okolja Gašparja Gašparja Mišiča začasno rešilo likvidnostne težave družbe in izboljšalo njeno bonitetno oceno, imela bo tudi boljša izhodišča glede posojil za nabavo osnovnih sredstev.

Pred tem so se svetniki seznanili z letnim poročilom Okolja Piran za leto 2020. Kot je navedel Gašpar Mišič, so lani ob 9,8 milijona evrov prihodkov zabeležili negativno bilanco v višini dobrih 300.000 evrov, kar so pokrili iz prenesenega čistega dobička in drugih rezerv. Ob koncu leta je podjetje imelo 3,2 milijona evrov kratkoročnih in 3,3 milijona evrov dolgoročnih finančnih obveznosti.

Po njegovih besedah so na negativni izid vplivali upad prihodkov, nižja poraba vode uporabnikov iz gospodarstva, upad prihodkov gospodarske javne službe ravnanja z odpadki in s področja urejanja prometa ter oprostitve najemnim gostinskim obratom ob nespremenjenem obsegu izvajanja dejavnosti javne službe.

Pri tem je direktor Okolja poudaril, da je podjetje zabredlo v finančne težave že v letih pred njegovim prihodom, zato ga čudi, da se problematizira reševanje situacije.

Svetniki so dali soglasje tudi k poslovnemu načrtu in programu dela za letos. Ta temelji na nadaljevanju leta 2019 začete finančne sanacije in upošteva izredne razmere zaradi epidemije covida-19. Tako je 10,1 milijona evrov predvidenih prihodkov predviden minimalni dobiček, je navedel Gašpar Mišič.

Dokapitalizaciji je občinski svet dal zeleno luč po obstrukciji Gibanja za Občino Piran, kjer so se že pred današnjo sejo ogradili od načrta sanacije in predlagane dokapitalizacije zaradi, kot trdijo, kršitve več zakonskih določil. "Glavni ukrep dokapitalizacije namreč ne rešuje niti likvidnosti niti kapitalske ustreznosti podjetja, pri čemer pa je v osnovi tudi delno kršen sam postopek predlaganja ter sprejemanja tega ukrepa," so zapisali ter dodali, da gre za namen zaslepitve dejanskega stanja in okoliščin, ki so Okolje Piran pripeljale do sedanjega finančnega stanja.

Do današnje seje je prišlo po sklepu nadzornega odbora občine, ki je računskemu sodišču podalo pobudo za revizijo Okolja Piran in predlagalo, da se odločitev glede dokapitalizacije družbe odloži do prejema odziva računskega sodišča. Štirje člani nadzornega odbora so nato tudi odstopili s funkcije.

Župan Đenio Zadković je točko ohranil na dnevnem redu seje in pri tem poudaril nujnost izvedbe dokapitalizacije, "ki pa ni edini sanacijski ukrep, na podlagi katerega se bo zagotovilo ekonomsko vzdržno in samostojno delovanje javnega podjetja ob sočasni kakovosti izvajanja javne službe", kot so njegove besede povzeli na Občini Piran.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .07. 2021 ob  17: 34
zakaj se kao uspešni podjetniki on stop lepijo na javna podjetja in vse kar znajo narediti je, da menjajo ime in logo, izgubo pa plača občina - mi
Obala1 |  10 .07. 2021 ob  15: 07
Skoraj pozabil, se vedno cakam na analizo našega financnega guruja Roberta Kranjca :-)
Ratman |  10 .07. 2021 ob  11: 25
Morda bi bilo bolje, če bi namesto novega logo skropucala uporabili GGMjevo fotografijo - da bi bila na vsaki kanti za smeti...
MarijaM |  09 .07. 2021 ob  13: 22
Ma ne zastopim, kaj pa to: www.regionalobala.si/novica/okolje-z-dobickom-nekaj-cez-300000-evrov-kako-je-misicu-uspelo-sanirati-tekoce-poslovanje-
Cazzimperio  |  09 .07. 2021 ob  06: 12
11
Zelena luč, po starem. Izčrpavanje podjetja še nadaljuje in prikrita privatizacija tudi
Fritla |  08 .07. 2021 ob  22: 08
16
Piran je mesto zombijev.
Najprej ne najdejo 50.000 € za rešit akvarij, ki vsekakor predstavlja pomembno ustanovo na državnem nivoju.
Potem pa najdejo 1.300.000 € za rešit nesposobnega direktorja.
GiGi je poudaril, da je podjetje zabredlo v finančne težave že v letih pred njegovim prihodom.
Oj, ma kaj smo ven ? Ma kakšno funkcijo ima direktor ?
Ma, ande a cagar !
Obala1 |  08 .07. 2021 ob  21: 18
To je tisto ko beres In mislis, da si nekaj narobe prebral oziroma, da nisi razumel…no ko se en krat preberes vidiš, da si vse pravilno razumel vendar ti ni jasna logika naših obcinskih svetnikov. Ne vem će oni razumejo naj bi delali z našim denarjem In za nas. Će pa Mišić ali kdo drug ni sposoben voditi enega podjetja ki naj bi bilo solventno In poslovalo z dioničkom naj se umakne ( ker je v drugih panogah tako ). Ali obstaja kaksen drugi razlog zakaj vsi vodijo ta podjetja z izgubo In kako jim to uspe.
Fritla |  08 .07. 2021 ob  20: 13
10
È proprio vero, che i stronzi non si smentiscono mai.
Il cavaliere GiGi Mišič senza mascherina a ribadire la propria superiorità di razza o cosa ?