SVETNIKI DALI ZELENO LUČ: Koprski stanovanjski sklad se bo lahko zadolžil za gradnjo stanovanj

Koper

Koprski mestni svetniki so na včerajšnji seji soglašali s predlogom za zadolžitev Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Koper za gradnjo stanovanjskega stolpiča na Dolinski cesti v Kopru. Zadolževanje je bilo za ta projekt predvideno že v lanskem poslovnem in finančnem načrtu sklada, je v izjavi po seji povedal njegov direktor Zlatko Kuštra.

Investicija v stanovanjski blok s 75 stanovanji in podzemno garažo v dveh kletnih etažah z 78 parkirnimi mesti znaša 8,6 milijona evrov.

"V začetku je bilo predvideno, da bi gradili skupaj z republiškim stanovanjskim skladom, kjer bi republiški sklad nastopil kot soinvestitor v vrednosti 50 odstotkov investicije. Ker pa je prišlo do spremenjenih okoliščin na trgu, smo ugotovili, da takega dogovora, kot smo ga sklenili z republiškim Stanovanjskim skladom, ne moremo izpeljati ne da bi ob tem oškodovali sredstva našega sklada. Zato smo dogovor spremenili," je povedal Kuštra.

Koprski stanovanjski sklad bo tako sedaj edini investitor v stanovanjski blok, za katerega bo namenil 2,2 milijona evrov lastnih sredstev, sedaj odobrenega posojila za 4,3 milijona evrov pod ugodnimi pogoji pri republiškem stanovanjskem skladu, dodatno pa namerava v prihodnjih mesecih pridobiti še posojilo za dodatnih 2,5 milijona evrov.

Javnemu stanovanjskemu skladu Mestne občine Koper pa ni uspelo prodati svojih poslovnih prostorov, za katere na občini menijo, da so preveliki. "Zato smo začeli razmišljati tudi o drugi možnosti. (...) Da smo se preselili v del teh prostorov, izpraznjeni del pa sprva oddati v najem in kasneje prodati," je pojasnil Kuštra.

Na seji so svetniki potrdili tudi zaključni račun za leto 2021, investicijski načrt za projekt ureditve objekta Bastion za namene javne turistične infrastrukture ter podelitev naziva častni občan Luciji Čok ob letošnjem občinskem prazniku.

Že predhodno pa je bila z dnevnega reda seje umaknjena točka o soglasju k izplačilu delovne uspešnosti direktorju Javnega stanovanjskega sklada MOK zaradi povečanega obsega dela za leto 2022. Umik sklepa je predlagal pristojni občinski odbor za finance in gospodarstvo, saj je potrebno gradivo pred sklepanjem na seji dopolniti. Obenem so mestni svetniki potrdili izplačilo delovne uspešnosti za lansko leto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Olgo Franco |  16 .04. 2022 ob  10: 32
A ni blo večkrat rečeno s strani aktualne občinske oblasti, da zadolževanje ne pelje nikamor ter da bodo sprostili občine tega krča, ki ga je ustvarila predhodna garnitura?

Dobro jutro prevaranti- zarečena kruha se največ poje…
Po parlamentarnih pometemo še z vami - LAB koalicijo…
JKDWingChun |  16 .04. 2022 ob  06: 14
Kaj ko bi najprej zapolnili stanovanja ki so ze končana? Markovec, pa nasproti sodišča, pa nasproti Barke. Ogromno nezasedenih stanovanj je v MOK! In zdaj se bo še gradilo? Komu kurcu na častjQuery112303287862827205057_1650082250823 Aaaaaajaaaa mogoce za ukrajince. Tko ja globoko jim porinite svoje jezike v riti. Slovenčki bedni
forešter4 |  15 .04. 2022 ob  09: 46
bodo ti bloki tudi za slovenske družine ? al bodo spet vsi prej na vrsti..