SVET ZA NACIONALNO VARNOST UVAJA POSEBNE UKREPE V DRŽAVI: Sproščajo se proračunske rezerve (VIDEO)

Slovenija

Svet za nacionalno varnost je na današnji seji sprejel številne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Med drugim bodo uvedli merjenje temperature potnikom na brniškem letališču, ukrepi bodo sledili tudi na kopenski meji. Večje športne prireditve bodo potekale brez gledalcev, šole in vrtce pa bodo zapirali po presoji.

Kot je po seji sveta povedal minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder, se do nadaljnjega prekine izvajanje vseh preventivnih dejavnosti zdravstvenih domov Metlika, Novo mesto, Črnomelj ter Splošne bolnišnice Novo mesto. Odložili bodo vse nenujne specialistične preglede. Obiski pri osebnem zdravniku se bodo izvajali po predhodnem telefonskem dogovoru.

Delodajalce predvsem na območjih Novega mesta, Črnomlja, Metlike in Bele krajine pozivajo, da delavce, ki so bolni, opozorijo, naj ostanejo doma. Svetujejo opravljanje dela na domu v čim večji možni meri ter odsvetujejo vsa nenujna službena potovanja, je pojasnil Šabeder.

Na Letališču Jožeta Pučnika bodo uvedli sistem merjenja telesne temperature, preučili pa bodo tudi uvedbo ukrepov na kopenski meji z Italijo. Kako bodo izvajali nadzor na mejah, še ni popolnoma jasno, več bo znano v prihodnjih dneh. Je pa po Šabedrovih besedah minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar zagotovil, da lahko policija v 48 urah vzpostavi nadzor na meji, medtem ko bo maloobmejne prehode verjetno treba zapreti.

Vsi športni dogodki in druge prireditve, kjer se pričakuje več kot 500 gledalcev, se bodo izvedle brez gledalcev, med njimi tudi pokal Vitranc in smučarski skoki v Planici. V zaprtih prostorih pa bodo od torka prepovedane prireditve z več kot 100 udeleženci. Po Šabedrovih besedah bo inšpekcijska služba ministrstva za zdravje vzpostavila dežurno službo, ki bo na terenu 24 ur na dan izdajala odločbe kršiteljem odredbe o prepovedi zbiranja na javnih prostorih.

Splošno zapiranje vrtcev in šol zaenkrat po oceni stroke in sveta za nacionalno varnost še ni potrebno. Kot je dejal Šabeder, se bo šole in vrtce zapiralo po presoji in pojavu primerov okužb na posameznem območju. Kot je dodal, bi bilo v primeru zapiranja šol to treba narediti ob pravem času. Trenutno ocenjujejo, da se "kaj takšnega lahko zgodi v naslednjih 14 dneh in se potem podaljša v velikonočne počitnice".

Poleg tega bo ministrstvo za finance po Šabedrovih napovedih sprostilo proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme. Naročili bodo pol milijona kosov zaščitnih mask. Vsa gospodinjstva po državi pa bodo prejela tiskane letake z navodili za ukrepanje.

Šabeder je ocenil, da se bodo danes sprejeti ukrepi veliko ljudem zdeli prestrogi in preuranjeni. A je bilo po njegovih besedah "časovno okno, ki ga imajo za dodatne ukrepe, zelo majhno", zato je bilo treba odreagirati s strožjimi ukrepi. Te bodo začeli sproščati, če bodo uspeli zajeziti širjenje virusa, je dodal.

Da so sprejeti ukrepi v tem trenutku precej podobni ukrepom v drugih državah, je poudarila tudi direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat. Po potrebi pa jih bodo zaostrovali, da bi širjenje okužbe vzdrževali na meji, ki jo lahko obvladamo, je dodala.

Po njenih besedah je sicer Slovenija trenutno še vedno na prvi stopnji širjenja okužbe. "Se pa epidemiološka situacija razvija, saj število obolelih narašča," je dejala. Da pa, kot je poudarila, število okužb narašča počasneje kot v sosednjih državah.

Po besedah predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca so na današnji seji Sveta za nacionalno varnost govorili o ukrepanju posameznih ministrstev. Ta, kot je dejal, imajo svoje načrte ukrepanja in so pripravljena na soočenje s koronavirusom.

Šarcu se zdi pomembno, da so ministri v odhajanju začeli sodelovati z novimi ministri, da bo prehod čim bolj gladek in da se zagotovi potrebno kontinuiteto. Ocenjuje, da smo trenutno v fazi, ko virus zaustavljamo na ravni, ko še ravnamo sorazmerno. Svet se bo ponovno sestal, ko bo za to potreba, je še povedal.

Seje Sveta za nacionalno varnost se je udeležil tudi novi predsednik vlade Janez Janša, ki je po seji povedal, da delovna komunikacija med staro in novo vladno ekipo poteka od petka. Po njegovi oceni smo sicer trenutno "v zelo občutljivi fazi, ko poteka bitka s časom in predvidevanji".

"Jasno je, da širjenja virusa ni mogoče zaustaviti od danes na jutri in da se bo širil. Zato gre za vprašanje, ali smo ga sposobni omejiti in upočasniti do te mere, da nevarnost ne bo presegla zmogljivosti slovenskega zdravstvenega sistema," je dejal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija