SV. JURIJ JE PREGNAL OBLAKE: Kljub muhastemu vremenu je piranski praznik uspel (FOTO)

Piran

Praznik sv. Jurija, zavetnika mesta Piran, je minulo nedeljo kljub aprilsko muhastemu vremenu uspel. Zavetnik mesta, sv. Jurij, je vendarle pregnal nekaj oblakov in prireditev se je lahko pričela: kot veleva tradicija, z nastopom Pihalnega orkestra Piran na Tartinijevem trgu.

Solinarska družina

To in druga prizorišča prireditve so že minuli petek okrasili z girlandami in šopki iz oljčnih vejic, ki so jih izdelali na ustvarjalnih delavnicah. Sledila je himna sv. Juriju, ki jo je zapel župnijski mešani pevski zbor Georgios, nato sta obiskovalce, vernike in birmance blagoslovila piranski župnik Zorko Bajc in škof Bizjak.

Procesija sv. Jurija

S kipom sv. Jurija se je procesija podala po z girlandami okrašeni ulici IX. korpusa vse do cerkve sv. Jurija, kjer je bila sv. maša. Solinarska družina je s številnimi mladimi nadobudneži po maši krenila na pomol in se z ladjo Pyros odpeljala v soline. V Tartinijevi hiši so odprli fotografsko razstavo Istrski Italijani, kdo je odšel in kdo ostal. Avtorico Lucio Castelli in njeno delo je predstavil Kristijan Knez

Lucia Castelli, avtorica fotografske razstave

Organizatorji Praznika sv. Jurija, zavetnika mesta Piran, so Občina Piran, Župnija sv. Jurija Piran, Skupnost Italijanov G. Tartini Piran, Avditorij Portorož – Portorose in Zavod Runa. 

Deli novico: