SUMLJIVA OSEBA: Med špageti, vesternom in Brechtom (FOTO)

Koper

Minuli torek so na odru koprskega gledališča prvič uprizorili predstavo Branislava Nušića 'Sumljiva oseba'. Uradna premiera bo v petek, 28. oktobra, ponovitve pa sledijo 19., 27. in 29. oktobra 2022.

Pod režijo se podpisuje srbski režiser Kokan Mladenović, ki s koprskim gledališčem sodeluje tretjič. V prejšnjih sezonah je režiral odmevni predstavi Sluga dveh gospodarjev in Alan Ford/Vrnitev odpisanih.

V igralskem tandemu sta se kot mož in žena tokrat ponovno znašla Aleš Valič in Mojca Partljič. Zasedbo sestavljajo še koprskemu občinstvu dobro znana iz Malega princa Andrijana Boškoska, člani koprskega ansambla Igor Štamulak, Blaž Popovski, Luka Cimprič in Mak Tepšić ter še eden redni gost koprskega gledališča Matic Valič. V ekipi sta še tržaški igralec Vladimir Jurc in gost iz Banjaluke Aleksandar Stojković Piksi.

Režiser Mladenović je povedal, da ob omembi Nušića pomislimo na nekaj smešnega, na komedijo, na nekaj, kar privlači občinstvo. Njega je zanimal predvsem tisti drugi Nušić, ki je bil zaradi svojih političnih spisov in poezije preganjan, aretiran in zaprt. Zanimalo pa ga je tudi, kako osebne in politične probleme vpeljuje ter prepleta v svoji komediji.

Igralci so izrazili navdušenje nad procesom dela, a so se strinjali, da je bil študij zelo intenziven. Besedilo je prevedel Jure Karas, nato so ga ustvarjalci uprizoritve priredili in posodobili. "Nismo se trudili biti smešni, ampak realistični," je poudaril Štamulak. Stojković Piksi je dodal, da je bila pri procesu dobrodošla pravšnja doza svobode. "Gre za ostro, neizprosno komedijo, ki jo je preprosto lepo igrati," je zaključil Valič.

PRIHAJA SUMLJIVA OSEBA ???? Na druženju z ustvarjalci smo predstavili prvo premiero v novi sezoni. To je desničarski...

Objavil/a Gledališče Koper Teatro Capodistria dne Torek, 18. oktober 2022

Izstopajoč del uprizoritve je scenografija, scenografa sta režiser Mladenović in Milan Percan. Na odru vidimo spomenik NOB, ki stoji na Črnem Kalu. "To je simbol poštenih ljudi, boljšega sveta, sistema vrednot, ki je v liberalnem fašizmu nedosegljiv. Liki v komediji pa so nasprotje tem idealom, saj nimajo zveze z moralo in poštenostjo," je izbiro pojasnil Mladenović. V veliko pomoč pri razvoju likov, ki so predstavniki različnih psihopatologij, so bili kostumi, ki jih je ustvarila kostumografinja Aleksandra Pecić Mladenović.

Piko na i predstavi dodajo songi Predraga Lucića, s katerim se režiser približuje Brechtu in njegovemu kritičnemu gledališču. Avtorica skladb je priznana skladateljica Irena Popović.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija