ŠTUDENTSKA LUPA PONOVNO NA UDARU: Zaradi "afere Dragica" zahteva razveljavitev volitev v študentski svet FHŠ

Koper

V Študentski lupi, kjer so nedavno opozorili na netransparentnost volitev v študentski zbor ŠOUP, zdaj pozivajo k razveljavitvi volitev v študentski svet Fakultete za humanistične študije (FHŠ), in sicer zaradi prepovedane volilne agitacije, v ozadju katere naj bi bil ŠOUP. FHŠ je prejela več pritožb, ki jih bo posredovala pristojnim organom.

Med sredinimi volitvami v študentski svet FHŠ je ena od kandidatk, sicer pa tudi novoizvoljena poslanka študentskega zbora Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), pred sedežem fakultete izvajala volilno agitacijo, ki je po fakultetnem pravilniku o volitvah za študentski svet strogo prepovedana. Kot trdijo v Študentski lupi, je kandidatka mimoidoče študente nagovarjala, naj na volitvah glasujejo zanjo, narekovala pa naj bi jim celo, koga ne smejo voliti.

V Študentski lupi menijo, da gre za zrežiran in organiziran napad ŠOUP na delovanje organov znotraj univerze. Sredin dogodek tako po njihovem prepričanju "nakazuje na to, da želi ŠOUP svoje lovke aktivno in organizirano razširiti v organe Univerze na Primorskem, medtem ko se sam sklicuje na 'popolno avtonomijo' in ločitev ŠOUP od univerze".

Pristojne so zato pozvali k razveljavitvi volitev in takojšnjem disciplinskem postopku proti omenjeni kandidatki za študentski svet.

Kot so že v četrtek na svojem Facebook profilu na dolgo zapisali v Študentski lupi, "ni problem le v tem, da je kandidatka podporo, ki ji je očitno manjkala, iskala nezakonito. Problem je v ostalih informacijah, ki jih lahko dobimo iz njenega pisanja na spletu." Zavzemala naj bi se za izvolitev točno določenih kandidatov, hkrati pa za izločitev določenih drugih kandidatov. Kot pravi 'lupa', je njen pristop bizaren in "nakazuje na nič drugega kot organiziran poskus prevzema Študentskega sveta FHŠ s strani ŠOUP-a."

Drage bralke In dragi bralci. Danes zjutraj je Facebook algoritem odstranil našo objavo o »Aferi dragica«, ker je nanjo...

Objavil/a Študentska Lupa dne Četrtek, 07. november 2019

Nato pa jih je kandidatka, Dragica A., še bolj razjezila. "Danes (v četrtek, op. a.) je ta namreč na svoj Facebook profil javno objavila zgodbo, kjer s kolegom, ki ji reče 'Zmagala si!' nazdravlja na svojo 'zmago' na volitvah v ŠS FHŠ. V drugem delu zgodbe pa lahko prisluhnemo pesmi 'Ne može nam niko ništa' in preberemo Dragičin komentar - 'Nije lako al je jako'. Dragice se njen spodrsljaj, ki je močno zamajal položaj ŠOUP-a na FHŠ, očitno ni dotaknil, o čemer se lahko prepričate v priloženem video posnetku," so na Facebooku zapisali v Študentski lupi.

Kot so še dodali: "Pomembno je izpostaviti, da njen video ni zgolj predrzen, ampak se z njim posmehuje vzpostavljenim pravilnikom Univerze na Primorskem, ki jih je s svojimi dejanji kršila. Z vsemi močmi se bomo še naprej trudili, da bomo njej in njenim ŠOUP pajdašem dokazali, da niso nad zakoni, ampak so enakovredni ostalim študentom."

Na Univerzi na Primorskem so potrdili, da je FHŠ prejela številne pritožbe tako kandidatov kot drugih študentov fakultete. "Vse pritožbe bodo posredovane na pristojne organe v skladu z notranjimi akti univerze," so dodali.

V ŠOUP pa so medtem zavrnili vse očitke. Kot so navedli, študentska organizacija z volitvami v študentske svete nima nobene povezave. Ima pa vsak študent pravico, da kandidira v študentski svet in je aktiven znotraj študentske politike.

"Na žalost ugotavljamo, da je študentska organizacija očitno postala glavni krivec za neuspeh anonimnih študentov na volitvah in le-ti so se odločili, da jo bodo napadli (kakor do sedaj) povsem brez osnove," so še ocenili v ŠOUP.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  12 .11. 2019 ob  08: 46
Dobro, kaj vam ni jasno? Študenti želijo da se poberete in poberitese!