Štruklji malce drugače

Kulinarika

Moj nono je s Tolminskega konca. Natančneje iz Starega Sela pri Kobaridu, kamor sem pogosto zahajal, ko je moj števec let kazal nekoliko manj kot sedaj. Zdaj me je malo sram, ker kobariškega konca nisem obiskal že leto in več, a tukaj javno obljubljam, da ga bom kmalu.

Del kobariške kulinarike so kobariški štruklji, s katerimi se (pre)rad “mastim”, izoblikoval pa sem tudi svojo različico, ki nič slabše ne tekne. Nasprotno; meni je še boljša, pa prosim ne razlagajte tega nonotu. 

Testo: Razmerja za testo ne bi mogla biti lažja. Na 0,5 kg navadne bele moke prelijemo 0.5 l vrele, rahlo osoljene vode. Od moke do moke je odvisno, če so razmerja pravilna, vsekakor pa skušajte doseči prijetno elastično testo.

strukljiNadev:

25 dag z mlekom poparjenih zmletih mandljev
15 dag nasekljanih suhih fig, namočenih v vodi in kančku sadjevca
20 dag na maslu prepraženih drobtin
približno 20 g medu
par žlic svežih lističev limoninega timijana (lahko tudi brez)
limonina lupinica
1 – 2 žlici sadjevca

Nadev mora biti kompakten. Če je preveč tekoč, da bi iz njega lahko oblikovali kroglice za nadev, niste zamočili. Masi dodajte še malo drobtinic in za nekaj minut položite v hladilnik, da se dodatno strdi. Med tem časom razvaljajte testo na 0.76 cm in s kozarcem oz. temu namenjenim rezilom izoblikujte krogce. Iz nadeva izoblikujte primerno velike kroglice, položite na sredino testa, prepognite in zaprite. Skoraj ste končali. Na sredini polkroga pritisnite testo proti sredini (glej foto). To je nekakšen podpis vsakega, ki pripravi štruklje.

vir: http://butul.net/crt/

 

 

Deli novico: