STROKOVNJAKINJA O MEDUZI OPAŽENI V ISTRI, KI IMA HUDO BOLEČ OŽIG: "Kdaj jo bomo opazili v našem morju, je zgolj vprašanje časa, zelo verjetno je že tukaj"

Piran

Poročali smo že, da so včeraj v zalivu Velika Kolombarica na polotoku Kamenjak potapljači opazili morsko meduzo mesečinko (Pelagia noctiluca). Za kopalce je to pomemben podatek, saj je njen ožig boleč in lahko povzroči na koži hudo reakcijo, posledice pa čutimo še tedne po ožigu. "Kdaj jo bomo opazili v našem morju, je zgolj vprašanje časa, zelo verjetno je že tukaj," pojasnjuje Andreja Ramšak, raziskovalka na Morski biološki postaji Piran, Nacionalnega inštituta za biologijo.

Mesečinka

Kljub opozorilom in preplahu, ki ga je opaženje mesečinke pri Kamenjaku povzročilo med ljudmi, pa je potrebno vedeti, da njen pojav v Istri in slovenskem morju ni popolnoma nič nevsakdanjega.

"Imamo zelo veliko vzorcev. Zadnjih 20 let so bile opažene vsako leto in to v precejšnjih rojih. To ni nobena neobičajna vrsta, se kar redno pojavlja," pojasnjuje Ramšakova. Kot dodaja, se mesečinke pojavijo poleti, ko se voda segreje in ostanejo čez poletje, vse tja v jesen.

"Opazimo jih, ko se zares približajo obali in jih opazijo kopalci, sprehajalci ter opazovalci. Znane so po celem Jadranskem in Sredozemskem morju, pogoste so v Atlantiku pa vse do Amerike. Je razmeroma običajna in dobro poznana vrsta," razlaga strokovnjakinja, ki priznava – kar je izkusila tudi sama – da je reakcija po ožigu precej huda.

"Običajno se pojavi na koži alergijska reakcija, ki se kaže kot srbečica, izpuščaj, lahko tudi nebakterijsko vnetje. Nekateri imajo težave še tedne po ožigu, pri nekaterih te izzvenijo prej. Zato bi priporočala, da so kopalci pozorni in da se ji izognejo, če jo opazijo," dodaja Ramšakova.

Premer klobuka mesečinke zraste do 10 cm in je razmeroma majhen, "problem je, ker ima zelo dolge lovke, s katerimi lovi plen. Te lovke vsebujejo veliko celic s strupi", zato je ožig tako boleč in neprijeten.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija