STROKA O POJAVU SMRTONOSNE MEDUZE V SEVERNEM JADRANU: Gre za 'čisti fake news'

Istra

Pred dnevi so mediji pisali o portugalski ladjici, smrtonosni meduzi, ki naj bi jo videli na obalah italijanske Apulije in bi se tako lahko širila severno po Jadranu. Strokovnjak z rovinjskega inštituta pravi, da gre za tako imenovane lažne novice, saj žival v Jadranu ni bila opažena. Z vprašanji o tem primeru smo se v ponedeljek obrnili tudi na piransko Morsko biološko postajo, a nam do danes odgovor niso posredovali.

"Do zdaj ni prav nobenega razloga za skrb," je za Glas Istre zatrdil dr. Paolo Paliaga z rovinjskega Inštituta Ruđer Bošković, saj informacija o pojavu portugalske ladjice v Jadranu naj ne bi bila resnična. Italijanski mediji so namreč poročali, da naj bi jo videli v okolici Barija. Gre za zelo strupeno žival, ki v primeru, da kopalec pride z njo v stik, povzroči hude bolečine, v skrajnem primeru pa celo srčno kap.

Dokazov za obstoj ni

Paliaga je vest označil za bombastično novico, ki služi le višanju naklade medijev, ne temelji pa na znanstvenih dokazih. Poklicali so tudi kolege v Dubrovnik, ki so zadolženi za monitoring južnega Jadrana. Ti so povedali, da ni nobenih dokazov za obstoj portugalske ladjice na tem območju. Je pa bila žival prisotna na južni obali Francije, Španije, Sardinije, Kalabrije in Sicilije.

Deli novico:

Mogoče |  26 .09. 2018 ob  11: 29
so vidli vijolično vrečko v morju.
Justino |  26 .09. 2018 ob  10: 15
V našem morju je marsikaj zelo strupenega zaradi tovornih ladij in turističnih saj se neve kaj spuščajo in pripeljejo seboj ! So pa večkrat ljudje dosti bolj strupeni in nevarni kot meduse!