Streljali na slovenske vojake

Kronika

Pri izvajanju usposabljanja pripadnikov afganistanske vojske je v ponedeljek prišlo do strelskega incidenta, v katerem je bila udeležena tudi skupina šestih pripadnikov Slovenske vojske. Vojaki so na napad odgovorili z ognjem, pri čemer ni bil nihče poškodovan in so se po incidentu varno vrnili v bazo, so danes sporočili z ministrstva za obrambo.

Ob tem so dodali, da se vsi pripadniki slovenskega kontingenta v Afganistanu počutijo dobro. O ponedeljkovem incidentu je bil takoj obveščen minister za obrambo Roman Jakič, ki je o dogodku obvestil predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja in premierko Alenko Bratušek.

Na vprašanje STA o drugih podrobnostih dogodka so v SV dejali, da naj bi bilo več podrobnosti znanih še danes.

Glavnina kontingenta je nastanjena v bazi Arena v Heratu

20. kontingent, ki šteje 33 pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske in dva civilna strokovnjaka, je naloge v Afganistanu prevzel konec septembra. Glavnina kontingenta je nastanjena v bazi Arena v Heratu ter poleg svetovanja afganistanskemu inženirskemu bataljonu in svetovanja korpusnemu poveljstvu opravlja tudi svetovanje v policijskih enotah afganistanskih varnostnih sil in zagotavlja nacionalno logistično podporo ter deluje v sestavi poveljstev sil Isaf.