Strelec na letališču Los Angelesa lovil varnostnike

Svet

Policija je že aretirala domnevnega strelca, ki je zjutraj streljal na tretjem terminalu letališča v Los Angelesu in pri tem ranil enega od zveznih letaliških varnostnikov ter najmanj dve drugi osebi. Televizija ABC poroča, da je strelec namerno iskal letališke varnostnike.

Po izbruhu streljanja so oblasti najprej izpraznile tretji terminal, nato pa ukazale blokado prometa ter preiskale celotno letališče. Uvodna poročila lokalnih televizij so govorila o ubitem letališkem varnostniku, vendar pa je pomočnik poveljnika policije Los Angelesa Earl Paysinger kasneje dejal, da je bil letališki varnostnik le ranjen. Univerzitetna bolnišnica Ronald Reagan pa poroča, da je na zdravljenje sprejela tri moške s strelnimi ranami, od katerih je eden v kritičnem stanju.

Priča Leon Saryan je za televizijo ABC povedal, da je videl mlajšega moškega s puško, ki je hodil po terminalu in streljal. Ko je prišel do njega, ga je vprašal, ali je letališki varnostnik. Ko je Saryan odkimal, se je strelec odpravil naprej. Kasneje se je zapletel v spopad s policijo in je bil ranjen. Oblasti so nato začele za vsak primer preiskovati celotno letališče, če ni kje kakšna bomba ali morda dodaten strelec. Incident je ohromil letalski promet po vsej ZDA.

Po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 je kongres sprejel zakon, s katerim je ustanovil novo zvezno agencijo za varnost v transportu (TSA), ki je postala zadolžena za letališko varnost namesto zasebnih podjetij, ki so to delo opravljale pred vojno proti terorizmu. Poteza se je izkazala za uspešno, saj terorističnih napadov, povezanih z ameriškimi letališči, več ni bilo, vendar pa je bilo vse več pritožb na zlorabe pooblastil s strani agentov TSA, ki sledijo pravilniku in med drugim za bombami brskajo tudi po dojenčkih in ostarelih.