STRANKI SDS IN NSI STA ŽE DANES SESTANKOVALI: Predloga, da bi se Janša umaknil z vrha, ni na mizi

Slovenija

V aktualnih vladnih strankah SDS in NSi, ki se bosta po nedeljskih volitvah očitno selili v opozicijo, so danes že potekali sestanki organov strank. Popoldne sta se namreč sestala izvršilna odbora strank, so potrdili v SDS in NSi.

Na nedeljskih volitvah je slavila nova stranka Gibanje Svoboda, SDS je bila druga, NSi pa tretja. Glede na povolilna razmerja v parlamentu in napovedi predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba pa je že skoraj jasno, da ne SDS, ki vodi trenutno vlado, ne NSi ne bosta del vladne koalicije.

SDS je sicer na volitvah dobila večje absolutno število glasov kot pred štirimi leti, a ob visoki volilni udeležbi zabeležila nižji odstotek podpore. Če jo je leta 2018 podprlo 24,9 odstotka volivcev, jo je v nedeljo po delnih neuradnih izidih 23,52 odstotka. Je pa v DZ prišlo skupaj manj strank, zato bo SDS z nižjim odstotkom dobila 27 poslanskih mandatov, kar je dva več kot pred štirimi leti.

Kot je v prvem nedeljskem odzivu po volitvah dejal prvak stranke Janez Janša, je SDS na volitvah zmagala v številnih volilnih okrajih, tudi tistih, kjer ni še nikoli. Na vprašanje, ali je po objavi rezultatov v kakšnem trenutku razmišljal o odstopu, pa je odgovoril: "Kar se tiče odstopov, mislim da je pred nami še dolga vrsta tistih, ki so zgubili vse mandate ali pol mandatov. Bomo malo počakali, kako se bo to zvrstilo."

Tako po neuradnih informacijah tudi na današnji seji izvršilnega odbora stranke, ki je potekal popoldne, naj ne bi bilo na mizi pobud za umik dolgoletnega predsednika stranke z njenega vrha.

Je pa pa bilo v SDS v nedeljo vendarle zaznati razočaranje, da jim ne bo uspelo nadaljevati vladne zgodbe. Prav tako strankam desnega političnega pola ni uspelo zagotoviti večine v DZ. V parlament je namreč poleg SDS prišla le še ena članica aktualne desnosredinske vlade, NSi.

Tudi NSi je sicer dobila en poslanski mandat več kot pred štirimi leti, in sicer osem, a ob nižji podpori. Dobila je 6,85 odstotka glasov, leta 2018 pa 7,2 odstotka. Stranka je na obojih volitvah ciljala na deset poslanskih sedežev oziroma 10-odstotno podporo.

Po volitvah leta 2018 je prvak stranke Matej Tonin, ker cilja niso dosegli, celo ponudil svoj odstop. Tokrat o tem ni bilo govora, po informacijah tudi na izvršilnem odboru, na katerem so analizirali izide volitev, ne, Tonin pa je v prvem nedeljskem odzivu izjavil, da so "na olimpijskih igrah osvojili želeno medaljo".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  26 .04. 2022 ob  07: 42
-1
marešalo dosmrtni precednik!!!!