"ŠTRAJK ZA ŠOLO": Mikrobiolog sarkastično opozoril na nesmiselnost pouka na daljavo

Slovenija

Mikrobiolog Miha Avberšek, ki ga je kot strokovnjaka v svojih objavah, v katerih je kritiziral vladne ukrepe za zajezitev epidemija koronavirusa, gostil tudi Marko Potrč, je na svojem Facebook profilu objavil provokativen zapis za šolsko ministrico. Nanjo oz. na učenko Simono Kustec je naslovil navodila glede pouka na daljavo.

Navodila za šolo od doma je naslovil na učenko 4. a razreda Osnovne šole Na Daljavi, Simono Kustec. V zapisu je mikrobiolog kritičen do zahtev šolskega ministrstva, ki so tako za otroke kot za starše velik zalogaj. Zahtevajo ogromno časa, predanosti, pa tudi računalniškega znanja in fizičnih tehnoloških naprav.

"Ne skrbite, na začetku se bodo pojavile utrujene oči, glavoboli, občutek boste imeli, da se preko ekrana ne da spremljati učitelja, sploh pa ne pri tujih jezikih. Da slabo razumete, ker imate preslabe zvočnike, ker angleške besede niso razumljive. Saj bo minilo, prej ali slej, v naslednjih mesecih se boste zagotovo navadili," piše Avberšek in dodaja, da modra svetloba in neprestano gledanje v premajhen ekran, dokazano škodi pozornosti, očem in splošnemu počutju.

Miha Avberšek

Obregne se tudi ob topel obrok, ki mora biti po novem zagotovljen vsem, ki so do njega upravičeni: "Če vam ga šola ne dostavi na dom, si ga morate iskat sami. Upamo, da ste doma dovolj blizu šole! Prometa tako ali tako ni na cesti. Ostali učenci pa imate v tem času prosto, kosilo dobite, ko pridejo starši domov oz. končajo z delom na daljavo." S tem opozori na pravilno prehrajevanje, ki ga otroci s šolanjem od doma skoraj zagotovo ne bodo deležni.

Ob koncu zapisa predlaga "štrajk za šolo": "Vsak dan, dokler se ta neumnost ne neha!"

Celoten zapis si lahko preberete spodaj.

#štrajkzašolo Učenka: Simona Kustec, 4. a razred, OŠ Na Daljavi Navodila za šolo od doma Pozdravljena učenka,...

Objavil/a Miha Avberšek dne Petek, 06. november 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Posta |  12 .11. 2020 ob  00: 29
Absolutno uvesti za otroke uporabo maske za celoten čas pouka in nemudoma nazaj v šole. V šolo vpeljati merilec temperature. To da otroci ne hodijo v šolo in imajo izobraževanje na daljavo so tudi delno sokrivi starši, ker skozi godrnjajo , kako zelo težko je nositi maske. Starši pljuvate v lastno skledo. To da otroci ne gredo v šolo je nepopravljiva škoda. Zagotoviti pa je potrebno, da gredo v šolo samo zdravi otroci. Ministrstvo za šolstvo, ki dovoli da so otroci v učilnicah brez mask je postavilo učitelje in tudi učence v izredno nevarno situacijo, in so se zaradi tega tudi razpasli virusi in je tudi zaradi tega posledično moralo ukiniti izobraževanje v ustanovah, je pogrnilo na celotni črti.
Ministrstvo in vlada ni sprejelo zadostnih ukrepov, nastradali pa so, in bodo otroci. In to ni v redu. Ko razmišljam o svojem otroštvu, ko sem hodila sama v šoli in sedanjem času, in ko pomislim na to zdajšnjo mladino, kaj doživljajo, mi gre kar na jok.

Borko |  09 .11. 2020 ob  22: 05
Ampak res je zanimivo to, da prvo je vsa stroka bila zgrožena, ker so otroci nevemkoliko ur dnevno gledali ekrane, zdaj pa ko imajo 4-5 ur dnevno predavanje preko videa ter naloge na računalniku, pa je vse OK... hmm...
Bella |  08 .11. 2020 ob  22: 38
22
Otroci morajo v solo, kjer je red mnogo vecji kot doma. Zjutraj se morajo zrihtat, pojest, potem je pouk, zvonec, malica in tako naprej. Clovek je socialno bitje in tudi otrok potrebuje svojo uciteljico, svoje prijateljcke, svoje in tuje bacile, da se razvije v stabilno zdravo in odporno bitje.
A cilj je najbrz narediti nestabilne bolne vodljjve brez zrna soli v glavi ovce
Občan |  08 .11. 2020 ob  17: 39
-15
Še en osebek, ki potrebuje pozornost... verjetno pomanjkanje pozornosti v ranem otroštvu, verjetno nedojen.