STRAH NA PRIMORSKEM PRED NOVIM RUŠILNIM POTRESOM: Prebivalce presenetilo jutranje tresenje

Slovenija

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 5.14 zabeležili zmeren potresni sunek. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 60 kilometrov zahodno od Ljubljane, v bližini Nove Gorice, potres pa so čutili prebivalci širšega nadžariščnega območja, so sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 3,0, intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju pa ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici.

Potresnega sunka niso čutili le na Goriškem, temveč tudi na Tržaškem in v Benečiji. Tudi tam je, kot je razvidno iz objav na družbenih omrežjih, marsikoga vrgel iz postelje.

6. maja je minilo 43 let od prvega rušilnega potresa v Furlaniji, ki mu je septembra istega leta sledil nov rušilni potres. Oba potresna sunka z epicentrom v Gemoni sta zahtevala skoraj tisoč smrtnih žrtev, skoraj tri tisoč je bilo ranjenih, 160.000 ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo. V obeh potresih je bil prizadet tudi severozahod Slovenije, kjer smrtnih žrtev ni bilo, je pa potres poškodoval 12.000 zgradb in nekatere dragocene kulturne spomenike. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija