STOPALA V NEVARNOSTI: Zakaj bi morali opustiti nošenje poletnih japonk? (VIDEO)

Trendi

Ko pride poletje, so japonke bolj kot ne 'obvezna' obutev za mnoge moške in ženske. Vendar pa nošenje japonk prinaša določena tveganja, opozarja strokovnjak Paul Macaulay, ki je na TikToku delil pomembno opozorilo o možnih zdravstvenih težavah.

Nošenje japonk, še posebej tistih z ravnim podplatom, povzroča neravnovesje, ki lahko vodi v poškodbe golenice. Ker japonke ne nudijo ustrezne podpore za stopala, niso primerne za dolgotrajno nošenje. Redna uporaba lahko povzroči deformacijo prstov. Namreč le-ti se začnejo zategovati in dvigovati, saj stopala v odprtih japonkah iščejo oprijem. Ta učinek je podoben tistemu, ko čevlji stiskajo prste, kar vodi v nastanek kladivastih prstov. Omenjeno lahko vpliva na vaš korak, povzroča težave pri hoji in ustvarja dodaten pritisk na mišice ter dolgoročno tudi na hrbtenico.

Poleg tega so japonke neprimerne za ljudi s sladkorno boleznijo, saj se stopala zaradi nošenja japonk močno izsušijo, kar lahko povzroči razpoke na peti in potencialno vodi v rane. To pa je posebej tvegano za tiste s sladkorno boleznijo tipa 2. Prav tako so japonke neprimerne za osebe z oslabljenim imunskim sistemom, saj so bolj izpostavljene potencialnim okužbam in pikom žuželk. Ljudem z odvečnimi kilogrami se prav tako odsvetuje nošenje japonk, saj jim ne nudijo zadostne opore za noge. Tudi tistim, ki so imeli v preteklosti težave s kolki in nogami, se priporoča, da se izognejo nošenju te obutve.

@paulthepodiatrist

♬ Exciting club dance music L - G-axis sound music

Vendar to ne pomeni, da so japonke povsem neuporabne. Primerne so za krajše poti. Za daljšo hojo pa je priporočljivo izbrati obutev, ki nudi oporo peti in stopalnemu loku, kar povečuje stabilnost gležnja in samega stopala. Japonke namreč ne nudijo ustrezne zaščite za nogo, kar lahko povzroči bolečine v podplatih, kolenih, zadnjici in kolkih, kot so pokazale znanstvene raziskave. Prav tako so koraki pri nošenju japonk krajši in se udarci manj absorbirajo. Slednje lahko privede do nastanka ostrih petnih ostrog in otiščancev.

Da bi ohranili zdravje stopal, je pomembna previdnost pri nošenju japonk. Za razne aktivnosti aktivnosti izberite obutev, ki zagotavlja ustrezno podporo in stabilnost stopalu. Pomembno je tudi redno spremljati stanje stopal in po potrebi obiskati ortopeda.

Torej, preden se podate na poletne dogodivščine, se spomnite, da bi morali biti previdni pri izbiri obutve. Japonke sicer izgledajo udobno, vendar lahko njihova dolgotrajna in nepravilna uporaba prinese nezaželene težave za vaše zdravje. Poskrbite za svoje noge in izberite pravo obutev, ki bo hkrati zagotavljala udobje in podporo v vročih poletnih dneh.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  10 .07. 2023 ob  09: 37
Kupite kvalitetne japonke ne pa poceni cheap shit
vseved |  09 .07. 2023 ob  13: 32
Večji problem kot pri starejših,je pri otrocih, ki so celo poletje v japonkah.