ŠTIRJE PLAKATI NAD MESTOM: Končno jih ni več, inštitucije le delujejo (FOTO)

Izola

Burleska z jumbo plakati nad predorom Markovec, ki so več let odvračali pozornost voznikov, hkrati pa kazili krajino, in za katere odstranitev naj ne bi bil pristojen nihče, se je vendarle zaključila. Plakati so v preteklem tednu "izginili" s kmetijskih zemljišč nad predorom. Kdo jih je odstranil, če pa so se še pred nekaj leti po pozivih izolske občine in po našem pisanju vsi sprenevedali, da to ni v njihovi pristojnosti?

Že leta 2015 smo skorajda edini poročali o treh velikih panojih s plakati, ki so takoj po odprtju predora Markovec svoje mesto našli na izolski strani vhoda v tunel. Brez ustreznih dovoljenj jih je na zasebnem zemljišču postavila oglaševalska agencija Urbanum iz Ljubljane, čeprav je piranski Zavod za varstvo kulturne dediščine njihovo prošnjo za postavitev zavrnil. In čeprav so na Občini Izola ob tem strigli z ušesi, veliko niso mogli narediti.

Panoji so bili namreč postavljeni na zasebnem zemljišču, na katerem občinski inšpektorat nima pristojnosti, so nam leta 2015 pojasnili na izolski občini. Izolski občinski inšpektorat je zato zadevo prijavil na gradbeno inšpekcijo, ki je zadevo odstopila inšpektoratu za infrastrukturo, ta pa nazaj inšpektoratu za okolje in prostor. V Izoli so do leta 2018 podali kar sedem prijav.

"Gre očitno za luknjo v zakonodaji, kjer ni jasno, katera inšpekcija je za take primere pristojna: gradbena, kmetijska ali prometna," so takrat ugotavljali na občini, kjer pa v naslednjih letih očitno niso dočakali ne konkretnih odgovorov ne ukrepov.

Območna enota gradbene inšpekcije je sicer posredovala leta 2015, vendar ni ugotovila pogojev, na osnovi katerih bi lahko ukrepala, zato je bil uvedeni inšpekcijski postopek ustavljen"Ugotovljeno je bilo, da gre za postavitev treh oglaševalskih panojev na kovinski konstrukciji s podstavkom, ki ni grajen, temveč na kolesih, torej ni šlo za objekt v smislu zakona o graditvi objektov oziroma pristojnosti gradbene inšpekcije." Drugih pobud v zvezi s postavitvijo panojev na zemljiščih nad predorom Markovec gradbena inšpekcija naj ne bi prejela.

Jumbo plakati, ki so vmes dobili celo osvetljavo, so tako vhod v markovški predor "krasili" vse do pred kratkim. Panoji so v preteklem tednu namreč "izginili" z zemljišča nad predorom Markovec. Kdo jih je odstranil in ali so s tem sploh seznanjenim, smo vprašali  na Občini Izola ter Inšpektoratu RS za okolje in prostor. Njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  26 .04. 2022 ob  10: 17
Ou ma dejmo pogledat realno da z plakati ni prislo do oskrunjena lepote narave,recimo na tistem predelu so bli pred tem gradbeni odpadki itd..mimogrede tudi ta predel je na splosno poun smeti kdor se je malo sprehodil naokoli.
Gre se za nekaj cisto drugega,malo miru pred tem da bi mogu spet kaj kupit in potrosit denar,vcasih ga tudi nimas dovolj
va cagar |  26 .04. 2022 ob  09: 52
@zhe
tudi ta je na privat zemljišču...
Zhe |  26 .04. 2022 ob  09: 00
Odlično! Upam, da bo podobno usodo doletel oglaševalski pano ob strunjanskem drevoredu (ki je momentalno sicer prazen).