ŠTEVILO RUSKIH SIL SE VEČA: "To je nevaren trenutek za evropsko varnost"

Svet

Nameščanje vojaških sil v okviru vaj v Belorusiji in na meji z Ukrajino predstavlja "nevaren trenutek" za evropsko varnost, je danes ocenil generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Podobno je po srečanju z njim menil britanski premier Boris Johnson.

"Pozorno spremljamo rusko nameščanje v Belorusijo, ki je največje od konca hladne vojne," je na skupni novinarski konferenci z Johnsonom dejal Stoltenberg. "To je nevaren trenutek za evropsko varnost. Število ruskih sil se veča. Čas opozarjanja se izteka," je dodal. Tako Stoltenberg kot Johnson sta opozorila Rusijo, da Nato v svoje vzhodne članice, kot sta Poljska in Romunija, namešča dodatne sile in ravnanje Rusije jih od tega ne bo odvrnilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ponovna ruska agresija bo vodila v več Natove prisotnosti, ne manj," je zatrdil prvi mož zavezništva in se zahvalil Johnsonu za dodatne vojake, ki jih je London poslal na Poljsko. Oba sta zagotovila pripravljenost Nata na pogovore o umiritvi razmer in nadzorom nad oboroževanjem, a posvarila, da zavezništvo ne bo sprejemalo kompromisov glede svoje politike odprtih vrat. Niz ruskih zahtev po varnostnih zagotovilih namreč vključuje tudi vztrajanje pri tem, da se Ukrajina ne sme pridružiti Natu.

Stoltenberg je povedal, da je danes pisal ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu in v njem pozval Moskvo k oživitvi dialoga v okviru sveta Nato-Rusija.

Lavrov posvaril pred grožnjami in ultimati Rusiji

Lavrov je na današnjem srečanju z britansko zunanjo ministrico Liz Truss opozoril, da grožnje in ultimati, ki jih Rusiji postavlja Zahod, ne bodo zmanjšali napetosti glede razmer na meji z Ukrajino. Britanska ministrica je medtem pozvala Moskvo, naj se odpove svoji retoriki hladne vojne.

Lavrov je diplomate v evropskih prestolnicah in Washingtonu obtožil, da vse bolj posegajo po grožnjah in ultimatih, kar pa da je nediplomatsko. "Ideološki pristopi, ultimati, grožnje - ta pot ne vodi nikamor," je ob začetku pogovorov s Trussovo v Moskvi dejal Lavrov. Trussova je medtem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP uvodoma opozorila, da Velika Britanija ne more ignorirati krepitve ruskih sil na mejah Ukrajine ali "poskusov za spodkopavanje ukrajinske suverenosti"

"Obstaja alternativna pot, diplomatska pot, ki se izogne konfliktu in prelivanju krvi," je dejala in Rusijo pozvala, naj krene po tej poti. Menila je tudi, da se mora Moskva odreči retoriki hladne vojne in začeti iskrena pogajanja.

Lavrov je sicer svoje srečanje s Trussovo označil kot brez primere. Ocenil je, da so odnosi med državama "na najnižji točki v zadnjih letih", če jih Velika Britanija želi izboljšati, pa se bodo po njegovih besedah odzvali.

Za Ukrajino rusko-beloruske vojaške vaje "psihološki pritisk"

Velike skupne vojaške vaje Rusije in Belorusije, ki so se danes začele vzdolž belorusko-ukrajinske meje in naj bi trajale deset dni, so po oceni ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega "psihološki pritisk" obeh sosednjih držav na Ukrajino.

"Kopičenje sil na meji je psihološki pritisk s strani naših sosedov. V tem ne vidimo nič novega," je Zelenski po navedbah svojega urada povedal na srečanju s skupino evropskih gospodarstvenikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Glede tveganj - tveganja obstajajo in so prisotna že od leta 2014," je še dejal, pri čemer je imel v mislih takratno rusko zasedbo ukrajinskega polotoka Krim in začetek konflikta s proruskimi separatisti na vzhodu države. "Vprašanje pa je, kakšna je stopnja teh tveganj in kako se nanje odzovemo," je še ocenil Zelenski in dodal, da imajo "dovolj sil, da častno branijo svojo državo".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  11 .02. 2022 ob  14: 26
Leta 1939 je večina ljudi v Evropi mislilo, da vojne ne bo...
Maestral30knots |  11 .02. 2022 ob  05: 57
Prvič...evropa je lahko lepo mirna. Rusija sigurno ne bo napadla! Se nikoli Rusija na napadala ampak vedno branila! Ko boste to zaštekali boste vedli kdo je krivec za vse leži ki se pisejo proti Rusiji!!!
Kreteni neizobraženi pa verjamejo da je samo Rusija bav bav.
ZigaZois |  10 .02. 2022 ob  16: 39
Če NATO ne bi drezal Rusov z Ukrajino bi tam bil mir. Zanimivo bi bilo, če bi naši novinarji raziskali in poročali on dejavnosti ZDA povezni z Ukrajino v zadnjih 5. letih.
Piero Panin |  10 .02. 2022 ob  13: 50
Ja sledili bodo lahko kibernetski napadi,lahko sesujejo internet
Ta svetovno znan heker,kaj je ze...zvizgac se skriva v Rusiji