Številni otroci danes v pričakovanju Miklavža

Slovenija

V več krajih po Sloveniji bodo danes potekala miklavževanja. Obhod Miklavža s spremstvom parkljev ter obdarovanje, ki se ga veselijo predvsem najmlajši, se je po slovenskih krajih razširilo v 19. stoletju. Organizirajo ga v nekaterih večjih mestih in na vaseh, predvsem pa po župnijah.

V Ljubljani se bo Miklavž okoli 17. ure z vzpenjačo pripeljal na Krekov trg, od koder bo s spremstvom parkljev, vragov in zborom angelčkov krenil proti Prešernovemu trgu, kjer ta teden poteka tudi Miklavžev sejem.

Miklavž bo otroke popoldne ob 17. uri obiskal tudi v Hali komunalnega centra Domžale, na Sv. Trojici v občini Vrhnika, v Kamniku, Celju in Ajdovščini.

V Mariboru bo miklavževanje popoldne potekalo na Trgu Leona Štuklja, Miklavžev večer s predstavo Čarobna deveta dežela bo danes tudi v Festivalni dvorani Lent.

Srečanja z Miklavžem bodo različne organizacije, društva, predvsem pa župnije pripravile tudi po številnih drugih krajih po Sloveniji. God sv. Nikolaja ali Miklavža, enega izmed najbolj priljubljenih svetnikov, s katerim je povezano tradicionalno obdarovanje otrok, je sicer 6. decembra, obdarovanja oz. miklavževanja pa tradicionalno potekajo en večer prej.

Tradicionalni dobrodelni 21. Miklavžev koncert, ki ga organizirata RTV Slovenija in Rotary Club Ljubljana, pa bo nocoj na prvem programu RTV Slovenija. Zbrana sredstva bodo namenjena socialno šibkim slovenskim osnovnošolcem.

Kljub veselju ob prihodu Miklavža je lahko za nekatere otroke, pa tudi odrasle neprijetno srečanje z njegovimi glasnejšimi spremljevalci parklji. Gorenjski policisti so zato ob napovedanih miklavževanjih opozorili na morebitna nezaželena ravnanja in predvsem pretiravanje posameznikov, ki ima lahko negativne posledice za osebno varnost in varstvo javnega reda.

Kot navajajo policisti, med prepovedana ravnanja spadajo nedostojno vedenje, pretepanje, vandalizem, poškodovanje tuje stvari, prekomerna opitost in podobno.

Udeležence miklavževanj policisti opozarjajo še, naj pri udeležbi v prometu dosledno spoštujejo cestnoprometne predpise, med drugim prepoved uporabe mask med vožnjo. Policisti bodo zato v času praznovanj v kontrolah ugotavljali ravnanja, ki ogrožajo javni red ali vplivajo na varnost v prometu.

Deli novico: