ŠTEVILNE EVROPSKE DRŽAVE ZAOSTRUJEJO PROTIKORONSKE UKREPE: Avstrijci bodo kljub zaprtju države lahko smučali

Svet

V Avstriji od danes dalje velja ponovno zaprtje javnega življenja za vse. Na Slovaškem in Češkem velja zaprtje javnega življenja za necepljene, v Belgiji pa širijo uporabo covidnega potrdila.

V Avstriji bo zaprtje javnega življenja za vse veljalo predvidoma 20 dni. Po prvih desetih dneh bodo ta ukrep proučili, zaprtje pa se bo samodejno končalo 13. decembra. Zaprtje javnega življenja za necepljene bo veljalo še naprej. Poleg tega bo v Avstriji od februarja za vse obvezno cepljenje proti covidu-19.

Avstrija od danes tudi zaostruje pogoje za vstop v državo. Za prehod meje je obvezno bodisi potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali prebolelosti ali negativnem izvidu testa PCR. Izjema so dnevni migranti.

Strožja pravila tudi pri vstopu v državo

Za dnevne migrante, med katere spadajo denimo tisti, ki prečkajo mejo zaradi službe, šole, študija in družinskih razlogov, bo veljalo pravilo PCT (preboleli, cepljen proti covidu-19 in negativni test na okužbo z novim koronavirusom), ki vključuje tudi testiranje z antigenskimi testi pri uradnih izvajalcih.

V vseh javnih zaprtih prostorih je od danes obvezna uporaba zaščitnih mask tipa FFP2, tudi na delovnem mestu. Tam bo še naprej v veljavi pravilo 3G oziroma PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Obiski v bolnišnicah ali domovih za starejše so po novem možni samo za tiste, ki bodo izpolnjevali pogoj PC. Poleg tega bodo morali predložiti negativen izvid testa PCR.

Šole v Avstriji ostajajo odprte, a prisotnost pri pouku ni obvezna.

Kljub zaprtju bodo sicer šole in vrtci načeloma ostali odprti, a prisotnost pri pouku ne bo obvezna. Oblasti ljudi pozivajo, naj otroci ostanejo doma, če je le mogoče.

V nasprotju s prvotnim predlogom pa je kljub zaprtju dovoljena uporaba žičniških naprav. Smučarji morajo predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogoja PC. V zaprtih žičniških napravah morajo nositi maske tipa FFP2.

Pod posebnimi pogoji je dovoljeno tudi smučanje. 

Strožji ukrepi tudi na Slovaškem, Češkem in v Belgiji 

Na Slovaškem od danes velja zaprtje javnega življenja za necepljene. Pravilo PC (preboleli in cepljeni proti covidu-19) velja za hotele, gostinske lokale ter prireditve.

Pogoj PC za hotele, gostinske lokale, storitve in prireditve je od danes v veljavi tudi na Češkem. Poleg tega naj bi v podjetjih znova uveljavili hitro testiranje na okužbo z virusom sars-cov-2.

V Belgiji je delo od doma obvezno vsaj štiri dni na teden. 

V Belgiji pa je od danes obvezno delo od doma vsaj štiri dni na teden. Obveznost nošenja zaščitnih mask so razširili na vse javne prostore, covidno potrdilo pa je med drugim obvezno na vseh javnih dogodkih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Jazbetz |  22 .11. 2021 ob  15: 51
Sukkesse.