STE MED PRIDNIMI? To so kraji, ki jih bo na Obali obiskal Miklavž

Slovenija

Otroke, ki so se med letom pridno učili in pomagali staršem, bo v noči na četrtek marsikje obiskal Miklavž, prvi od treh decembrskih dobrotnikov. Prinesel jim bo sadja, sladkarij in drugih daril. Marsikje si bodo lahko Miklavža ogledali tudi v živo, saj bodo po mnogih krajih potekala tradicionalna miklavževanja in sejmi.

Priljubljeni decembrski svetnik po izročilu na predvečer pred svojim godom obdaruje predvsem pridne otroke, poredni pa, kot velja, prejmejo šibo. Ponekod prinese predvsem manjša darila, kot so sadje in sladkarije, ponekod pa je obdarovanje za sv. Miklavža osrednje obdarovanje v decembru.

Marsikje si bodo lahko Miklavža ogledali v živo, saj bo nocoj po mnogih slovenskih krajih s spremstvom obiskal trge in otrokom delil darila. Že danes, ob 18. uri bo Miklavž obiskal osrednji prireditveni prostor v Ankaranu, jutri pa bo v izolskem Medgeneracijskem centru ob 13. uri Miklavževa čajanka s skupino Jesenski ruj.

V Kopru bo Miklavževanje potekalo na Titovem trgu, z začetkom ob 17.00. Od četrtka do sobote pa bo na Carpacciovem trgu potekal Miklavžev sejem. V petek, 7. decembra ob 18.00 bo v Zadružnem domu na Škofijah Miklavžev koncert Pihalnega orkestra Marezige, prav tako Miklavžev koncert bo tudi v Dvorani Gračišče, in sicer 8. decembra ob 18.00. Na Miklavževanje pa vabijo tudi v Koštaboni, kjer bo dogajanje potekalo v nekdanji šoli, 9. decembra ob 16.00.

Sveti Miklavž ali sveti Nikolaj je bil v 4. stoletju škof v mestu Mira, ki je današnji Demre v Turčiji, in je krščanski svetnik. Gre za enega najbolj priljubljenih svetnikov, saj je z njim povezano tradicionalno obdarovanje. Običaj izhaja iz Nikolajeve radodarnosti in solidarnosti. Ko sta mu starša zapustila premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa postal redovnik. Svojim vernikom je hotel biti zgled zlasti v dobrodelnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija