STE JIH ŽE POGREŠALI? Končno lahko obiščete gledališča in si v kinu ogledate film

Slovenija

Vlada je na dopisni seji sprejela odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev, ki od danes omogoča organizacijo nekaterih kulturnih prireditev, ter odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, ki prav tako z današnjim dnem omogoča izvedbo verouka in verskih obredov na prostem. Vlada je posodobila tudi strategijo cepljenja.

Zaradi izboljšanja epidemioloških razmer se bodo tako poleg knjižnic, muzejev, galerij in ograjenih odprtih javnih površin z nepremično kulturno dediščino s petkom znova odprli arhivi, omogočeno bo tudi izvajanje kinematografskih, gledaliških, glasbenih, plesnih in drugih javnih kulturnih prireditev. Ob tem bo obvezno upoštevanje preventivnih ukrepov in higienskih priporočil. Odlok velja do 2. maja.

Omejitev števila oseb glede na velikost zaprtega javnega prostora oziroma odprte površine ne bo veljala za tiste, ki se lahko združujejo na podlagi predpisov, ki urejajo začasne ukrepe v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. Pri gledališki, glasbeni in plesni dejavnosti bo obvezno testiranje nastopajočih, izjema bodo le tisti, ki so covid-19 že preboleli ali pa so se že cepili.

Prav tako bo z današnjim dnem dovoljeno izvajanje verskih obredov na zunanjih površinah ob upoštevanju preventivnih ukrepov za zajezitev epidemije in smiselnem upoštevanju higienskih priporočil. Dovoljeno bo tudi izvajanje verouka. Pri tem bo število oseb odvisno od velikosti prostora oziroma površine.

Pri izvajanju verouka ne bo veljala omejitev števila oseb glede na velikost zaprtega prostora, bo pa obvezno testiranje oseb, ki ga bodo izvajali, z izjemo tistih, ki so covid-19 že preboleli ali pa so se že cepili, ter ob upoštevanju medosebne razdalje. Tudi ta odlok velja do 2. maja.

Vlada je sprejela tudi posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19. V njej so na novo oziroma podrobneje opredeljene prednostne skupine za cepljenje. V prednostno skupino so tako dodani starejši od 50 let, zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki še niso bili cepljeni, in zaposleni pri upravljavcih kritične infrastrukture v skladu z zakonodajo s tega področja.

Kot prednostne skupine za cepljenje so opredeljeni tudi zaposleni v sektorjih farmacevtske industrije in farmacevtske veletrgovske dejavnosti ter drugi zaposleni, ki izvajajo naloge, nujne za nemoteno delovanje države, zaposleni in prostovoljci v organizacijah in združenjih, ki nudijo neposredno pomoč kroničnim bolnikom, odvisnim od drog, in drugim ranljivim skupinam ter drugo prebivalstvo po vrstnem redu prijav.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija