STAVKA V DOMOVIH ZA STAREJŠE V OLMU, IZOLI IN LUCIJI: "Tukaj smo zaradi stanovalcev in težko odlagamo delo"

Koper

Zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu zaradi neizpolnjenih zahtev danes stavkajo. Kako se stavka odraža v praksi v zdravstvenih domovih, socialnovarstvenih zavodih, centrih za socialno delo in lekarnah v Slovenski Istri smo že poročali, poglejmo še, kako vpliva na dogajanje v obalnih domovih za starejše občane.

V Domu upokojencev Izola stavka poteka od 7. ure, zaključila pa se bo ob 22. uri. Delo poteka kot ob nedeljah, kar pomeni, da so pri delovnih procesih opustili vse nenujne storitve, med katerimi delovno terapijo, fizioterapijo ter ne nujna spremstva.

Po besedah direktorice Romine Zajc zaradi stavke do sedaj niso zabeležili nobenih težav, stanovalci doma pa so stavko večinoma sprejeli z odobravanjem oziroma razumevanjem situacije.

Po nedeljskem urniku delajo tudi v koprski enoti Doma za upokojence Ptuj. "Je pa dejstvo, da se vsi skupaj zavedamo, da smo tukaj zaradi naših stanovalcev in da težko odlagamo delo," je dejala direktorica Vesna Šiplič Horvat in pojasnila, kaj bi nedelo pomenilo v praksi: "To bi pomenilo, da če danes ne kopamo, bi morali jutri zaposleni okopati še enkrat več stanovalcev, če zaposleni danes v pralnici ne bi prali perila, bi ga morali jutri toliko več."

"Stanovalci danes stavke pravzaprav niso občutili, smo jih pa seznanili s stavkovnimi zahtevami in so nas tudi oni pri tem podprli," je dejala direktorica enote v Olmu in poudarila, da vodstvo doma podpira vse stavkovne zahteve. V nobeni izmed enot Doma za upokojence Ptuj danes niso zabeležili težav.

Tudi v Centru za starejše občane Lucija so opustili nekatere nenujne storitve, "ki nimajo bistvenega vpliva na počutje uporabnikov". "Glede na to, da imamo trenutno še aktivno rdečo cono, smo delo prilagodili na način, da so se izvajale vse storitve, ki so povezane z varnostjo in zdravjem naših uporabnikov," nam je pojasnila direktorica Marinela Šavle Reščič.

Kot pravijo, uporabniki centra stavke – zaradi skrbne organizacije dela – niso občutili. "Vsekakor pa podpiramo prizadevanja zaposlenih za ureditev razmer v zdravstvu in socialnem varstvu. Predvsem je nujno sprejeti ustrezne standarde in normative v zdravstvu in socialnem varstvu ter uskladiti plačna razmerja," je še dodala Šavle Reščičeva.

Spomnimo, da reprezentativni sindikati zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege stavkajo, potem ko z vladno stranjo niso uspeli zbližati stališč glede stavkovnih zahtev. Med slednjimi je tudi zvišanje plač za šest razredov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija