STAVKA BO OHROMILA LETALSKI PROMET V ITALIJI: Odpovedana polovica letov!

Svet

Italijanska letalska družba Alitalia je odpovedala približno polovico za torek napovedanih letov zaradi stavke pilotov, kabinskega in letališkega osebja. Letalska družba je odpovedala tudi nekaj za danes in v sredo napovedanih letov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaposlene skrbi predvsem prihodnost italijanskega letalskega prevoznika.

Sindikati pilotov, kabinskega in letališkega osebja so sporočili, da jih skrbi, ker ob vse večjem številu potnikov in poletov znova zaznavajo govorice o morebitnem stečaju družbe.

Nadzor nad Alitalio je predlani prevzela italijanska vlada in državnega letalskega prevoznika pri življenju ohranjala s premostitvenimi posojili v skupni vrednosti 900 milijonov evrov. Denar bi morala državi po prvih načrtih vrniti do 15. decembra lani, a so nato v Rimu rok podaljšali do konca junija letos. Državno pomoč je lani spomladi pod drobnogled vzela tudi Evropska komisija, saj je prepoznala nekatere poteze, ki bi lahko pomenile kršitev evropskih pravil o državni pomoči.

Država, ki želi v prevozniku ohraniti 15-odstotni delež, je po prevzemu nadzora v družbi začela zbirati interesente za vstop v lastništvo. Sprva je bilo nezavezujočih ponudb za nakup družbe okoli 10, a zavezujočo ponudbo je ob koncu lanskega leta nato oddalo le državno železniško podjetje Ferrovie dello Stato, ki pa želi imeti več kot 30 odstotkov delnic družbe.

Italijanska vlada je sicer v začetku meseca do 15. junija podaljšala rok, v katerem lahko italijanski železniški prevoznik poda konkretno ponudbo za prevzem Alitalie.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija