V KOPRU PROTESTIRALO VEČ STO LJUDI: Janša tovrstne shode označil za "nerazumno in nevarno izkoriščanje otrok v politične namene" (FOTO, VIDEO)

Koper

Napovedi so se uresničile, v Kopru se je danes dopoldne kljub slabemu vremenu odvil protest za odprtje šol. Od začetka Semedelske promenade, ob igriščih za odbojko na mivki, se je ob 10. uri proti centru Kopra pričela premikati dolga kolona domačinov, ki so proti vladnemu ukrepu zaprtja šol, in to po le štirih dneh prekinitve šolanja na daljavo za prvo triado.

Več sto ljudi, po nekaterih ocenah okoli tisoč, se je danes zbralo v Kopru in glasno vzklikalo slogane za odprtje šol. "Odprite šole", "hočemo v šolo" in "Janša, fuj", so le nekateri izmed vzklikom, ki so danes odmevali po ulicah mestnega jedra. Na transparentih je med drugim pisalo: "Šole morajo biti odprte, zoom odpade!" in "Šola je moja pravica".

Dolga kolona staršev z otroki se je med vzkliki in žvižganjem premikala vse od Semedelske promenade do Titovega trga, pa mimo stadiona do Osnovne šole Koper, kjer so se udeleženci mirnega protesta razvrstili po šolskih stopnicah in glasno eksklamirali: "Hočemo svobodo!"

"To ni vstaja, to ni revolucija. To je boj za osnovne pravice nas vseh, še posebej naših otrok. Danes smo tu, da odločno rečemo 'ne' nadaljnjemu uničevanju prihodnosti naših otrok," je za STA poudaril eden od staršev. Kot je navedel, bo zaprtje šol imelo dolgoročno zelo slabe posledice tako za otroke kot tudi za družine, zato je po njegovem "skrajni čas, da se to konča, da epidemija postane zdravstveno vprašanje, ne pa politično", piše STA.

Otroci sami so po večini poudarili, kako pogrešajo pouk v šoli. "Lepše je delati v šoli kot doma," je povedal eden od učencev, drugi pa je pristavil, da jim poleg tega tudi primanjkuje znanja, saj dobivajo manj snovi. Ena od prisotnih deklic pa je poudarila, da bi rada spet šla v šolo, ker se tam "zabavamo, delamo vse, kar želimo", še poroča STA.

Protest v Kopru

Objavil/a Regional dne Nedelja, 31. januar 2021

Poziv k protestu se je v minulih dneh bliskovito širil po družbenem omrežju Facebook. Danes dopoldne so protestirali tudi v Hrpeljah in Portorožu.

Odprimo šole!!!!!!!!!

Objavil/a Filip Žele dne Nedelja, 31. januar 2021

Prvi v vrsti protestov namenjenih klicu k razumu glede otrok so včeraj pripravili v Zasavju, kjer je vlada prav tako po štirih dneh od odprtja znova zaprla šole in vrtce. Na stopnicah pri Delavskem domu v Trbovljah se je zbralo okoli 200 Zasavcev.

Janša shode označil za nerazumno izkoriščanje otrok v politične namene

Premier Janez Janša je protest zaradi ponovnega zapiranja šol, ki so ga v soboto pripravili v Trbovljah, označil za "nerazumno in nevarno izkoriščanje otrok v politične namene v času epidemije". V zapisu na Twitterju je prav tako navedel, da je šlo za nezakonit shod. Danes so sicer shode pripravili tudi v nekaterih primorskih krajih.

"Ravno zaradi take neodgovornosti se stanje v posamičnih regijah poslabšuje namesto obratno," je še tvitnil predsednik vlade.

Na današnji protest v Kopru se je odzval tudi mikrobiolog Gorazd Janez Pretnar. "Tale pogled pomeni toliko dlje v črni coni," je zapisal ob fotografiji napolnjenega Titovega trga.

Tale pogled pomeni toliko dlje v črni coni. Koper ni samo vaš je tudi mooj in naš, mislim tiste ki se držimo pravil.

Objavil/a Gorazd Janez Pretnar dne Nedelja, 31. januar 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pinkopalinko |  01 .02. 2021 ob  11: 00
Namesto, da se tu obkladate, bi se lahko kdo zamislil in pojasnil, kako to, da je regija, ki je bila celo leto zgledna (po okuženosti, ne po ravnanju prebivalstva) naenkrat tako problematična. In zakaj so nekoč skrajno črne regije, naenkrat tako zgledne. In ni čudno, če ljudem poči film. Dokler smo bili OK, smo bili deležni isto strogih ukrepov, kot črni. Ko pa so črni ratali rdeči, rdeči pa črni, pa naenkrat ni več solidarnosti, ustavno zagotovljene pravice do izobrazbe in podobnega. Če pogledamo, kje je bila in kje je sedaj osrednjeslovenska regija, je jasno, da vlada ukrepe neprestano prilagaja situaciji v njihovi domači regiji.
tupamaros |  01 .02. 2021 ob  10: 16
Zelo mi je všeč druga fotografija po vrsti od zgoraj navzdol, kjer se vidi odsev v lužici. Vse skupaj pa izgleda kot Gaultier ter Louis Vuitton London fashion week finale pod vedrim nebom.
kokodek |  01 .02. 2021 ob  07: 41
.....in Janša s podrepniki izkorišča epidemijo za najbolj nevarne politične namene v zgodovini Slovenije !!!!!
kokodek |  31 .01. 2021 ob  21: 09
Fritla, prijavi se premieru, ki menda ima še prosta mesta v Avstraliji
tupamaros |  31 .01. 2021 ob  20: 48
Konec pandemije se bliža in so vsi pomalem tečni ker imajo vsega dovolj. Vlada z ukrepi cilja na najlažje tarče, na skupnosti kot so šole, vrtce, itd, če lahko temu tako rečemo. Virus se širi z neposrednim druženjem in če vam to ni jasno, pol pa ne vem. Pojdite na kovid oddelke, pa si oglejte bolnike kako trpijo.
japajade |  31 .01. 2021 ob  20: 20
-1
Istriano@, ti in tebi podobni, ste pripravljeni prevzetiodgovornost za tisoče otrok, ki so ali bodo ostali brez potrebnega znanja, ki ga niso deležni zaradi kretenskih ukrepov trenutne vlade? Niste pripravljeni, ker ste brezjajčniki, skrivajoč se za fikcijo, ki uničuje družbo in posameznika!
japajade |  31 .01. 2021 ob  20: 17
-3
Fritla@, kako kaj zdravje in počutje? Glede na tvoje zapisano si malce pred tem, da te odpeljejo na zaprti oddelek pristojne ustanove, kajti, ko se virus neumnosti objame z neukostjo, kot je v tvojem primeru, zna biti neozdravljivo!
Fritla |  31 .01. 2021 ob  19: 54
Bedaki!
Brez mask , stari, mladi vsi po vrsti.
Starši, sram vas bodi, da na tak podel način izkoriščate otroke in pandemijo za trosit svojo ignoranco.
S takim obnašanjem ste odgovorni za porast okužb in posledično za morebitne smrti.
SRAMOTA IN TAKI STARŠI !
Bella |  31 .01. 2021 ob  19: 14
13
Dr.Pretnar,izzvala sem vas z mojim mnenjem, nekateri so vam pritrdili drugi ne. Zakaj kot strokovnjak ne izrazite svojega in me prepricate, da je pocetje vlade in strokovnega staba pravilno?Ali mogoce nisem (mo) na vasi ravni in vam je izpod casti odgovoriti?
Spremljam vas ze 20 let. V Sobotni prilogi sem pred 20 leti brala intervju z vami. Kako vas masirajo glede cepiv, imel ste svoje mnenje o temu, povedal ste, da izhajate iz partizanske druzine in je v vas nekaj uporniskega in sploh ste bil z glavo in nogami na tleh. Moz z jajci, pa se vzorce sem nosila v Verdijevo. Kje ste se na tej poti izgubil? Takrat ste povedal, VEDNO BOM ZA CEPIVO VENDAR VARNO. Se vedno velja tako?
ojoj |  31 .01. 2021 ob  19: 00
@SNEZINKA, res so neodgovorni, zdaj bo stajerska regija v crno zono presla zaradi njih, zna bit, da so se tudi na koroškem okuzili, res neodgovorno. Sem videl enega udeleženca, ki je imel v vrečki virus, res neodgovoren, sram ga je lahko. Tako draga SNEZINKA širiš dezinformacije in laži. Nihce nikogar ni okuzil tistih 110 starostnikov v DSO zaradi katerih je obala v crni zoni. Razumi to 110 pozitivnih v DSO v Kopru.
Istriano |  31 .01. 2021 ob  18: 19
Je rekel novinar Jelačin od nepristranske in neodvisne ter javne RTV Slovenija, da je bilo več tisoč protestnikov...
SNEŽINKA |  31 .01. 2021 ob  18: 15
STARŠI ZAKAJ TAKO?
Tole danes se ne bi smelo zgoditi .Se zavedate starši , da ste ogrozili sebe ,svoje otroke , none ,nonote.Celo obalo ste ogrozili .
TO DA SE NE STRINJATE Z ZAPRTJEM ŠOL , BI MORALI STORITI NA VAREN NAČIN .
Poglejte se v ogledalo in se vprašajte kaj ste naredili v vsem tem času, da se virus ne bi širil.
Ste upoštevali vse ukrepe, nosite maske ?kjer ni razdalje?se ne družite? Žal po tem kar vidim tako v Kopru, Parenzani , na Semedelski , nič od tega ne delate .(Naj mi oprostijo starši, ki se držijo ukrepov)Vsi ostali pa pljuvate v lastno skledo .DANES STE BILI POVSEM NEODGOVORNI IN STE Z ŠIRJENJEM VIRUSA OGROZILI SVOJE SLUŽBE , PODALJSALI ODPRTJE ŠOL .JA, ZA VAŠE OTROKE GRE !!!!ZATO SE OBNAŠAJTE ODGOVORNO.
GRE ZA VIRUS, ŠIRI SE SAMO Z KONTAKTI.
PUSTITE SEDAJ POLITIKO, NE NASEDAJTE.


1