STAREJŠI V NIZKEM ŠTARTU: Obvezne tečaje bo izvajala Ljudska univerza Koper, mest je malo!

Koper

Služba vlade za digitalno preobrazbo je skladno z napovedmi objavila seznam izvajalcev izobraževanj, v katere se bodo morali vključiti starejši od 55 let, če bodo želeli izkoristiti bone 22 za nakup računalniške opreme. Izvajalcev po statističnih regijah je 29, zainteresirani upravičenci se na tečaje prijavijo neposredno pri izvajalcih.

Upravičeni prebivalci Slovenije se bodo lahko subvencioniranega neformalnega izobraževanja za dvig digitalnih kompetenc udeležili do 30. novembra letos. Pogoj za brezplačno udeležbo sta stalno prebivališče v Sloveniji in starost 55 let ali več na dan 12. marca letos. Udeležba na tem izobraževanju, ki bo brezplačna, bo pogoj za vpis v informacijski sistem finančne uprave kot upravičenca do digitalnega bona 22, ki udeležencem omogoča nakup računalniške opreme.

Upravičenci do izobraževanj se lahko do zapolnitve prostih mest prijavijo neposredno pri izvajalcih izobraževanj ne glede na naslov stalnega bivališča. Posameznik se lahko prijavi zgolj na eno prosto mesto. Izobraževanja bodo trajala 12 ur, za upravičenost do digitalnega bona pa bo obvezna prisotnost v obsegu vsaj devet ur.

Razpis za izbor izvajalcev teh izobraževanj je bil objavljen sredi maja, izbranih je bilo 29 izvajalcev v vseh statističnih regijah. Podroben seznam je objavljen na spletni strani vladne službe za digitalno preobrazbo.

Na Obali bo usposabljanja izvajala Ljudska univerza Koper

Na Obali bo tečaje organizirala Ljudska univerza Koper. Programe bodo izvajali na štirih lokacijah, in sicer v Kopru, Izoli, Piranu in Ankaranu, od septembra dalje. Informacije o urnikih, vsebinah in načinu ter datumu prijave na izobraževanja bodo objavili 18. 8. 2022 na spletni strani univerze in v posamezni občini. Zaradi zagotavljanja enakih možnosti za vse predprijav ne sprejemajo, sporočajo z Ljudske univerze Koper.

"Zavedamo se, da je bilo dodeljenih prostih mest izrazito premalo, zato k prijavi pozivamo predvsem vse občanke in občane Kopra, Izole, Pirana in Ankarana, ki digitalnih vsebin niso vešči in bi si želeli postati bolj suvereni pri uporabi sodobnih tehnologij," so zapisali. Vse, ki priložnosti za udeležbo na izobraževanju ne bodo dobili, pa vabijo na Ljudsko univerzo Koper, "kjer bodo lahko z našimi svetovalci poiskal ustrezno pot do pridobitve digitalnih kompetenc".

Mladi unovičili za dobrih 12 milijonov evrov bonov

Digitalne bone so sredi junija v obliki dobroimetja v informacijskem sistemu finančne uprave in v višini 150 evrov prejeli tudi učenci višjih razredov osnovne šole, dijaki in študenti. Ti jih lahko unovčijo do konca novembra, nato bodo, kot rečeno, sledili starejši.

Po podatkih vladne službe za digitalno preobrazbo je do začetka avgusta digitalne bone unovčilo 86.294 posameznikov ali 39 odstotkov upravičencev v skupni vrednosti 12,14 milijona evrov, kar predstavlja nekaj več kot 36 odstotkov dodeljenega zneska. Največ bonov je bilo unovčenih za brezžične slušalke, prenosne računalnike ali tablice, tipkovnice, miške in računalniške zaslone.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stiv Rivs |  04 .08. 2022 ob  11: 35
Bivši minister Mark "Antonij" Andrijanič, ki je vso to sramoto naumil in žegnal , bo na novo zaposlen v elitni EU instituciji
EIT - European Institute of Innovation and Technology.
Gotovo je priporočila dobil s strani bivše vlade.
Nikoli se ne bomo rešili teh politično nastavljenih družboslovcev, ki se amatersko ukvarjajo z visoko tehnologijo.